tej világnap

2021.06.02. 11:30

Csupa élet, erő, egészség a somogyi tej

Kedden ünnepeltük a tej világnapját, a Tej Terméktanács ennek kapcsán négy napos online bajnokságot indított. Somogyi szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy igaz a mondás: a tej élet, erő, egészség. Keserédes a világnap: létfontosságú tápláléka az embernek, mégis elsőként – olykor kényszerből – mondunk le róla.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay P.

Kedden ünnepeltük a tej világnapját, melynek kapcsán a somogyi szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír és a tejcukor is.

A friss, finom tej iránt töretlen a kereslet – mondta lapunknak Szalai Norbert somogyaszalói gazdálkodó. – A koronavírus-járvány alatt is folyamatosan vásárolták a házi tejet, a kaposvári piacon hetente nagyjából 500-600 litert adtunk el. Gazdaságukban 33 fejős tehénről és szaporulatáról gondoskodnak.

Szommer Gábor kaposvári élelmiszeripari mérnök, a Tej Terméktanács elnökségi tagja, aki egyben a tejüzem kereskedelmi vezetője azt mondta: az egészséges, tudatos táplálkozás valamennyi korosztálynak fontos, ám kiemelkedő jelentősége van a gyermekeknél.

– Szerintem ez a tej világnapjának fő üzenete – emelte ki. – S épp ezért érzem fontosnak, hogy segítsük, támogassuk a tejfogyasztás népszerűsítését. A tej és a különböző tejtermékek – szervezetünk első számú kalciumforrásaként – létfontosságú táplálékaink közé tartoznak. A jelenlegi hazai átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, egészségünk megőrzése miatt ideális mennyiség a fél liter lenne. A tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami valódi tejből készül, jelentős A-, B1- és B12-vitamin-forrás, ezen kívül a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne. Szommer Gábor szerint örömteli lenne, ha a következő időszakban sikerülni tovább növelni a tej- és tejtermék-fogyasztást.

– Németországban, Franciaországban nagyjából háromszor annyi sajtot fogyasztanak átlagban fejenként, mint itthon – mondta. – Lemaradás mutatható ki a joghurt és a vaj felhasználásban is. Lényeges, hogy a gyermekek mindennap fogyasszanak tejet és tejterméket, s ehhez jó megoldás az iskolatejprogram. A tejüzemből négy megyében csaknem 350 iskolát látunk el, s a legtöbb tankerülettel megkötött szerződés 2024-ig szól. A tejen, kefiren, a natúr és gyümölcsös joghurton kívül sajt­krémet is szállítunk.

Kevés tej fogy, sok az allergiás

Azzal együtt, hogy fontos lenne természetes, hazai alapanyagokat fogyasztani, nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik egész egyszerűen nem fogyaszthatják a tejtermékeket érzékenység miatt. A laktózérzékenység becslések szerint a felnőtt magyar lakosság harmadát érinti, a gyerekek többsége is szenved ettől vagy a tejallergiától, de többségük három éves korára elnövi. Aki azonban nem egész életében oda kell, hogy figyeljen táplálkozására.

A tejallergia és a laktózérzékenység két teljesen különböző betegség. Utóbbi esetében a tejcukor lebontását végző laktázból kevesebb termelődik a szervezetben, s emiatt a laktóz nem tud felszívódni. Hasmenést, hányást, puffadást és hasi görcsöket is okozhat. A tejallergiások az állati eredetű tejek fehérjéire érzékenyek, ezek bevitele az immunrendszert védekezésre készteti. Nagyon súlyos tüneteket okozhat például a tehéntej fogyasztása náluk, emésztőszervi panaszokon kívül, légúti problémák is jelentkezhetnek, de asztma vagy ekcéma is kialakulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában