Minden napra Balaton

2021.08.29. 09:00

Nem unja a banánt a siófoki növénybarát

Miniesőerdőt hozott létre közvetlenül a 65-ös főút mellett, Siófokon Magyar Bálint. A kertben 27-féle banán és több ezer különböző növény kapott helyet.

Koszorus Rita

Fotós: NemA

A több ezer növény között megtalálhatóak a különböző pálmák, a savanykás, édes és kókuszillatú hawaii rózsák, a kumkvat, japán kenderpálma és leanderek. – Nekem ez egy szerelem, nem azért csinálom, hogy eladjam a növényeket, hanem azért mert szeretek velük foglalkozni – mondta Magyar Bálint.

Igazi trópusi hangulat uralkodik a banán- és pálmakertben. Fotó: Németh A.

– Apartman-bérbeadással foglalkozunk a feleségemmel, de a Covid miatt megijedtünk, hogy nem fog annyira menni. Növényünk meg egyébként is sok volt már, úgyhogy belevágtunk – mesélte Magyar Bálint, miközben a kertben egy hatalmas pálma árnyékába húzódva beszélgettünk a trópusi csodavilág kialakításáról.

A Hawaii rózsájából készülnek az emblematikus virágfüzérek.
Fotó: Németh András

Már gyerekkorában nagyon szerette a növényeket, így aztán nem is volt kérdés, mit fog később tanulni. Eleinte orchideákkal foglalkozott, majd banánok és a pálmák lettek a szíve csücskei. – Sok növényt vásárolok Thaiföldről, Amerikából, de van mexikói is – mondta.

A növények gyakran gyorsan és nagyra nőnek. Fotó: Németh A.

– Elég macerás a behozataluk. Volt olyan, hogy Oroszországban másfél hónapig állt márciusban a szállítmányom, mire idekerült a trópusi banán, úgy nézett ki, mint amikor a hagymát beledobják a parázsba és elfeketedik. A thaiföldi eladó viszont megnyugtatott, ha visszavágom, nem lesz baj. Egy hónap múlva kihajtott, így már lett egy tapasztalatom, hogy ez a fajta valóban fagytűrő.

A kert legkülönlegesebb növénye a vaníliafagylalt-ízű kékbanán, amelyet szintén Thaiföldről vásárolt a dísznövénykertész. De vannak díszbanánok is, amelyeket nem lehet elfogyasztani.

Van olyan növény, amely a földlabdával együtt egy tonnás. Fotó: Németh A.

– Nem unjuk a banánt, a kislányom nagyon szereti, és szívesen szakít le egyet a kert végében lévő kumkvatról is. Ez a hosszúkás, narancsszerű növény azért érdekes, mert héjastól kell megenni, ugyanis ott van a cukortartalma, belül pedig savanykás egy kicsit.

Víz és földlabda nélkül telelnek

A betérőket mindig ellátja információkkal a tulajdonos, hiszen sokan téves információkkal rendelkeznek a pálmákról és a banánokról is. – A banánt tavasztól őszig úgy kell locsolni, mintha csak azt szeretnénk, hogy kirothadjon. Ezzel szemben az év többi részében nem igényel ilyen sok vizet – mondta a hobbikertész.

A legnagyobb növényt is kiszedi télre, és állandó 16 fokos helyiségben tartja egy edénybe állítva, mindenféle víz vagy földlabda nélkül. Tavasszal megy vissza a kertbe.

Fotó: Németh András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában