párlat mustra

2021.11.14. 16:30

Félezer pálinkát ízleltek meg a neves bírák

Ötödik alkalommal szervezték meg a Somogy megyei nyílt bor- és pálinkaversenyt. Az eseménynek a Lestyán Ferenc református vendégház adott helyett szombaton.

Marosi Gábor; [email protected]

A mustrára az ország minden pontjáról neveztek pálinkakészítők, akik összesen 501 mintát adtak le. A versenyre magánfőző, bérfőzető és kereskedelmi pálinkafőzde is jelentkezhetett.

Az ítészek elé a legtöbbször meggy, szilva, Irsai szőlőből, valamint erdei és vad gyümölcsből készült párlat került. Ezekből egyenként több mint negyvenet kellett megkóstolniuk. A legkevesebbszer, összesen nyolcszor, a likőr és ágyas kategóriából ízleltek a bírák. Ebből is az látszik, hogy a legtöbben a klasszikus pálinkakészítéssel foglalkoznak, mondta Gyenesei István versenyigazgató, aki hozzátette, a korábbi években nagyon kevesen készítettek berkenyefélékből pálinkát, manapság viszont már egyre többen mérettetik meg ezt a fajta párlatot is.

Gyenesei István kiemelte, az elmúlt években nagyon sokat fejlődtek a pálinkakészítők. Korábban többször is előfordult például, hogy a bírálatra küldött pálinkát üveg helyett, műanyagpalackban adták le. – Azt gondolom, hogy aki nem adja meg a pálinkájának a tiszteletet, az igénytelen és ez a minősítésénél is visszaigazolódik – fogalmazott a versenyigazgató. – Szerencsére mostanra már sokat változott a helyzet, ez a minőségben is megmutatkozik. A hibás pálinkák aránya csökkent, az érmes párlatok száma pedig emelkedett. Tapasztalataink szerint az országos megmérettetéseken az aranyérmes pálinkák aránya 11-15 százalék. Hála Istennek ezen a versenyen is eléri ezt a szintet – hangsúlyozta Gyenesei István.

Simonyi Gábor, a Somogyi Bor- és Pálinkamustra Egyesület elnöke elmondta, látszik, hogy a versenyzők megfogadják azokat a tanácsokat, amelyeket a bírák a szöveges értékelésnél leírnak az adott pálinkáról és évről-évre jobb párlatokat készítenek. A versenyen 26 bíró kóstolta a mintákat, közülük 14-en neves nemzetközi ítészek voltak. A díjátadó ünnepség november 26-án lesz a Dorottya Hotelben.

Fotók: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában