biokertész a hálón

2021.11.18. 19:00

Lekvárt is készít a kaposvári nyugdíjas influenszer

Talajtakarásos módszerrel adja vissza a termőföldnek a tápanyagot, eképp biztosítva annak megfelelő humusztartalmát. Tóth Győző szerint ebben a módszerben rejlik a jövő, ezt szeretné népszerűsíteni, ezt teszi saját csatornáján a világ legnagyobb videomegosztó oldalán a kaposvári nyugdíjas.

Turbéki Bernadett

Almás pite, krumplis pogácsa, lesózott tarlórépa és citromfűtea. Terített asztallal várt bennünket Tóth Győző kaposvári otthonában. Valamennyi finomság alapanyaga saját kertjéből származik. Vegetáriánusként amit csak lehet, megtermel.

– Egy kertésznek nem a kertjét, hanem a kamráját és a pincéjét érdemes megnézni – tárta szélesre a kamraajtót házigazdánk. A polcokon a szivárvány minden színében sorakoztak a befőttek, lekvárok, szörpök, és még almaecet is készült.

– Ha valamiből jó a termés, 50–60 üveg lekvárt is elteszünk, de amolyan cserekereskedelmet is folytatok a barátaimmal. Ezt a csillagtököt is kaptam, ennek a másiknak Amerikából származik a magja, amolyan családi örökségként adták kézről kézre a generációk – mutatta a kertész, miközben egy régi fajta szőlőből tépett le egy fürtöt nekünk kóstoló gyanánt. Harminc éve döntött úgy, hogy az egészséges életmód jegyében amit csak lehet, vegyszermentesen termel meg. Eredetileg villamosmérnök, ám felmenőitől sokat látott gyermekkorában.

– Az üknagyapám is paraszti életet élt, a szüleimtől láttam, mit kell csinálni, de kamaszként nem igazán érdekelt a föld. Amikor édesanyám látta, mit művelek, szép finoman lekapirgálta a növényekről a takarást, mert neki új volt ez a fajta földművelés. Az igazi áttörést az jelentette, amikor látta, hogy a terményeim milyen szépek és nagyok. Ekkor megkért, hogy az ő kertjét is takarjam – emlékezett vissza.

– Amikor hazánkban elindult a biokertész-mozgalom, úttörője voltam a folyamatnak. Mégis inkább „természeti kertésznek” hívom magam. Ezt a kifejezést én találtam ki, mert nem szereztem végzettséget biokertészként. Nem teszek az ellen semmit, ha a természet meglátogat a kertemben. Így sem termelek semmivel kevesebbet – mondta arról, hogyan védekezik a kár­tevők ellen.

Visegrádon pihenteti a látvány, a dal a lelkét nyugtatja

Az 1700 négyzetméteres otthoni kertet hamar kinőtte, ezért vásárolt egy 6 ezer négyzetméteres kaposvári és egy csaknem ugyanakkora nagymarosi területet is, ahonnan rálát a Visegrádi várra. A látvány munka közben különösen frissítő.

– Sosem számoltam össze, hányféle növényt termesztek. A természetre bízom, melyik évben miből mennyivel lát el. A természet igazságos. Lehet, hogy idén rossz lett a krumplitermés, ám rengeteg répának örülhetünk és gyümölcs is van. Nekem mindegy, hogy az idén almás pitét eszünk többet, vagy krumplis pogácsát – mondta a magát megszállottnak nevező Tóth Győző. Majd gitárt ragadott, és előadott egy vidám jó barátról szóló dalt, amelyet saját magáról írt.

Fotó: Muzslay Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában