Példaértékű élni akarás

2021.12.15. 14:00

Rákos gyerekekért teker az akarat fonyódi bajnoka

Vannak emberek, akik sosem képesek megpihenni és mindig valami újabb célon törik fejüket. Ilyen a fonyódi Zsiga Csaba is, a kerékpáros ugyan még kórházi kezelés alatt áll , de már most azon töri a fejét, hogy karácsony és szilveszter között milyen jótékony bringás akciót visz majd végbe.

Góz Lilla

Igaz, még a napokban a kaposvári kórházban kezelik Zsiga Csabát, de már tervezi újabb jótékony akcióját. A fonyódi kerékpáros a napokban több mint három liternyi vért kapott, évek óta harcol melanóma betegségével. – Augusztus óta nem bringáztam, szeretném a botot lecserélni újra a Bianchi kerékpáromra és december 25-31-e között ötszáz kilométert tekernék azért, hogy az általam nagyra becsült alapítvány támogatására felhívjam a figyelmet – mondta el a bringás. 

Hozzátette: több somogyi település polgármestere és vállalkozó jelezte, hogy szeretnének a kezdeményezés mellé állni és támogatni az alapítványt. Az adományokat a 10300002-10531950-49020012 számlaszámra fogadják rapha500 jeligével. 

Zsiga Csaba ezúttal daganatos gyerekekért száll nyeregbe, ha kiengedik a kórházból. 

A pécsi Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány tíz éve alakult. A fonyódi származású Ottóffy Gábor osztályvezető főorvos, a kuratórium elnöke és a szervezet tagjai egy évtizede azon dolgoznak, hogy a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályának életét különböző eszközökkel, a körülmények javításával segítsék. Farkas Éva, alapítványi koordinátor elmondta: évente 30-40 újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos, illetve leukémiás gyermeket kezelnek, akik Somogy, Tolna és Baranya megyéből érkeznek hozzájuk. Hozzátette: korábban szülőszállásokat alakítottak ki az édesanyáknak, édesapáknak, idén pedig sikerült mintavételi tűket, fájdalommentes vérvételhez szükséges lándzsákat vásárolniuk és a fűtéskorszerűsítésben is segítettek az osztályon. A támogatások révén génvizsgálati terápiákhoz speciális anyagok beszerzését is lehetővé vált. – Zsiga Csabával folyamatosan kapcsolatban vagyunk, évek óta segíti alapítványunkat, körbetekerte már a gyerekekért az országot és az akkori gyűjtésének köszönhetően tíz millió forintos ultrahang berendezést tudtunk vásárolni – tette hozzá Farkas Éva.

Zsiga Csaba azt vallja: a kerékpár nem csak egy eszköz hanem életforma is egyben. – A tekerés erős harmóniát teremt test és a lélek között, egyesek esetében már valódi függőséget jelent, a kerékpározás önbizalmat ad,kiegyensúlyozottá tesz, elvisz a mindennapokból oda, ahol több figyelem jut önmagunkra az én esetemben pedig a gyógyulást jelenti – mondta el a fonyódi bringás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában