Lelassítani fontos

2022.01.02. 16:38

Nem érdemes elszórni az energiánkat karácsonykor

Leél Őssy Tamás elsajátított egy olyan ősi módszert, amely a hétköznapokon és az ünnepi készülődésben is bárkit feltölthet. Azt is elárulta, hogy mindez, hogyan érhető el.

Turbéki Bernadett

Karácsonykor is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Közös azonban minden családban a fa talpba faragásával és az ünnepi készülődéssel járó bosszúság, amely folyamatosan morzsolja el az energiánkat. 

Leél Őssy Tamás augusztustól bérelt házat Bárdudvarnokon. Azóta munkálkodik környezete rendezésén az épületben és az udvaron egyaránt. Úgy tartja, ami bennünk van, az vesz körül bennünket, vagyis, amilyen a tudatállapotunk, az vetül a környezetünkre. 

Tizennyolc évesen döntött úgy, hogy a családi ellenállás dacára a buddhista főiskolát választja. – Akkor már három éve karatéztam és megfogott, amit a Zen és a harcművészetek című könyvben olvastam azoknak a szamurájoknak a tudatállapotáról, akik meditálnak harcba indulásuk előtt. Elmúlik a halálfélelmük. Míg a többieknek, akiket meditáció nélkül vetnek be, ugyanúgy megmarad – mondta Leél Őssy Tamás, aki szerint a társadalomban is a halálfélelem az, ami globálisan meghatározza tudatállapotunkat. 

– A tudatállapot ugyanúgy mérhető, mint ahogy a víz halmazállapot-változása a fagyástól a forráspontig. Ami a nulla a fagyásnál, a tudatállapot szempontjából ugyanez a halál állapota. A megvilágosodás állapota az ezres. Ezt a tudatállapotot kineziológiai izomteszteléssel lehet mérni. A legelső pozitív szint a bátorság, amely a skálán a kétszázas. A bűntudat harmincat, a szégyen pedig húszat, vagyis halálközeli állapotot jelent. Kétszáz fölött kezdődik a pártatlanság, az öröm, a szeretet és a béke. A megvilágosodás hatszáz fölött van – sorolta az energiaértékeket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár azt gondolnánk, a szerelembe esés állapota pozitívan hat, ám mégis ki kell, hogy ábrándítson, mert nagyfokú energiaszint-csökkenést okoz azzal, hogy függőséget vált ki. 

– Ha két hét nyaralásból jövök, és koccanok az autómmal, teljesen másképpen állok hozzá, mintha éppen egy nehezen megoldható élethelyzetben lennék és akkor következik be – hívta fel a figyelmet a 43 éves férfi, aki nem érti, miért számít tabu témának az energiaszintünk, hiszen az emberek többsége használja a kimerülés és a feltöltődés szavakat, ha a fáradtságról esik szó. 

– A karácsonnyal kapcsolatosan az a meglátásom, hogy december 24-én 16 óráig jellemző az „idegbaj”. Sosem értettem, miért kell túlpörgetni az embereknek magukat és aztán eljátszani, hogy mennyire szeretjük egymást. Sem pörögni nem tudnak, sem pedig nyugodtak maradni. Amikor pörögnek, csak elszórják az energiát, a figyelmet, és elforgácsolják az erejüket, aminek az az eredménye, hogy nem tudnak fókuszálni, gyorsan cselekedni – világított rá a problémára. 

Szerinte az a legnagyobb baj, hogy a stressz levezetéséhez olyan pótcselekvésekbe menekülünk, amelyek még inkább lehúzzák az energiaszintet. Az alkohol, a cigaretta, a televíziósorozatok, a számítógép és a szexfüggőség inkább csak tetézik a problémát, pedig vannak módszerek, amelyek egyensúlyba hoznák a testet és a lelket. Ilyen módszer a chi kung is, amellyel Leél Őssy Tamás 25 évvel ezelőtt ismerkedett meg. A módszer több ezer éves tradíción alapul. Négy évig tanult Zang Shen mestertől, akit úgy írt körül, mint ahogy a filmek ábrázolják a nagy tanítókat. 

– A chi kung egy olyan energiamunka, amely a meditációtól a kungfuig sokféle elemet tartalmaz. A Jin és a Jang egyensúlyára épít. A gyakorlás a testet és a lelket is kiműveli. A testet rugalmassá, erőssé és egészségessé teszi, a lelket pedig fogékonnyá arra, hogy ne védekezzen és álarcot mutasson, hanem őszintévé, nyílttá és szeretetteljessé tudjon válni önmaga és mások felé is. A tudatosságszintet emeli, ami alapvetően az emberi lét egyik feladata. Lényege, hogy az életünkben meg kell hogy találjuk az egyensúlyt, ha szükséges, lágyak legyünk, vagy éppen kemények. A túlzásba vitt lágyság és a keménység sem célravezető – hívta fel a figyelmet Leél Őssy Tamás, aki szerint tudatállapot-váltásra van szüksége a társadalmunknak, hogy emelkedjen az energiaszintünk. Ehhez járulnak hozzá az olyan terápiák is, amelyek feloldják a több generációkon átívelő traumákat, amik legtöbbször tudattalanul negatívan befolyásolják életünket. 

– Minden igaz tanítás emeli az energiaszintet, a hamis tanítások pedig inkább félelmet keltenek bennünk. A hétköznapi tevékenységek közben béta agyhullámon „rezgünk”. Alvás közben, amikor töltekezünk alfa és théta szinten működünk. Ha sokat vagyunk alfában, még intenzívebb a belső töltekezés. Sokan megkérdőjelezik ennek szükségességét, de erre szoktam azt mondani, hogy enni és aludni is kell ahhoz, hogy működjünk. Erre épül még rá a chi kung, mert nem lehet különválasztani a testi és a lelki energiát – mondta a tanító, aki szerint a formagyakorlatokat fontos megtanulni, hogy a formamentest megtapasztalhassuk. Szerinte napi legalább fél órás gyakorlás segít abban, hogy ne merüljünk le például a karácsony előtti és az ünnepek közötti hajtásban. 

 

Az életmódhoz igazítja a ház udvarát

 

Korábban az életmódtanácsokat a közösségi oldalán megosztó Szombathelyi Tibor és Cey-Bert Tünde családja élt abban a házban, amelyet jelenleg Leél Őssy Tamás bérel Bárdudvarnokon. A házban a chi kung gyakorlásához már lefektették a tatamit, a szobák lassan alkalmasak az elvonulni vágyó vendégek fogadására, készül az új konyha is, és az udvart is rendbe szedi az új lakó. – Mindenhol megtisztítjuk a kertet, tavaszra elkészül. A gaz levágása és a kidőlt fák eltávolítása nagy feladat, de már tervezem, hogy a csendes, jó levegőjű udvar hol, milyen célokat szolgál majd. Itt egy meditációra alkalmas helyet alakítunk ki – mutatta a tópart erre a célra kiválasztott részét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában