Harc lett a nász vége

2022.02.05. 14:11

Idős rétisast gondoznak Drávaszentesen

Góz Lilla

Babócsáról került a drávaszentesi madárrepatriáló állomásra egy rétisas. Az idős, hím példány fején és szárnyán látható sérülések valószínűleg egy másik rétisassal történt összetűzésből származnak. 

A rétisas az egyik legkorábban költő madárfajunk, a fészek tatarozását már decemberben megkezdik a párok. Ilyenkor januárban már gyakran láthatjuk nászrepülésüket, amikor is hangos kiabálás közepette együtt köröznek a magasban. A költési időszak közeledtével előfordulhatnak a már meglévő költőpárok területére „betolakodó” példányok is, és ilyenkor harcra is sor kerülhet. Vélhetően ez történt ezzel a madárral is. 

A rétisas állományát a múltban leginkább élőhelyeinek elvesztése, jelenleg pedig az áram­ütések és mérgezések veszélyeztetik. A kritikus szintet a ’70-es években érte el, mikor is mindössze 10-12 pár költött Magyarországon. Köszönhetően a rétisasvédelmi programnak, azóta hazai populációja növekszik, jelenleg több mint 300 párra tehető. Érzékeny a zavarásra, akár a költés meghiúsulásához is vezethet, ha megzavarják őket. 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában