Kelepelő hírnökök

2022.02.05. 11:41

Nem hozták még meg a tavaszt a hazatért gólyák

Az elmúlt héten számoltunk be Kele hazatéréséről, ami roppant korainak mondható január végén. De a hétvégén újabb beszámolók kerültek a világhálóra más gólyákról a környéken. Utánajártunk, hogy lehetséges ez a korai visszatérés, s hogy mit jelezhet előre.

Koszorus Rita

Annyit előre elárulhatunk röviden, hogy semmit. De lássuk csak az előzményeket!

Az elmúlt héten beszámoltunk róla, hogy megérkezett az első gólya Somogy megyébe és az országba. A Kis-Balatonhoz közel eső Vörsön látták meg először a tavasz hírnökeként is ismert madarat. A Kele névre keresztelt gólya meglehetősen korán és egyedül érkezett, de a hétvégén már Balatonkeresztúron is kelepelőt fotóztak a szemfülesek. 

Ám ez még sajnos nem jelenti azt, hogy napokon belül pattannak a rügyek és itt a kikelet. – Vannak egyedek, amelyek minden évben jóval korábban érkeznek a többi gólyánál, Kele is ilyen – mondta lapunk kérdésére Molnár Marcell, a MATE kaposvári campusának docense, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi elnöke. Hozzátette: azok a gólyák, amelyek sokkal korábban visszatérnek a telelésből, egyfajta felderítők.

 

Nem egyértelmű, hogy jön a tavasz is

– Az még nem biztos, hogy itt is marad a madár, hiszen ha nem megfelelő még neki az időjárás, akkor fogja magát és visszatér a Balkánra, néhány ezer kilométer egy ilyen madárnak nem távolság – tette hozzá a szakértő.

Forrás: Shutterstock

Tehát hiába érkeznek a gólyák már januárban néhány somogyi településre, ez még nem jelenti azt, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. – Azt tudni kell, hogy egy-két gólya megjelenése nem számít tömegesnek. A nagy testű vándormadaraknál az is előfordulhat, hogy néhány egyed megkockáztat egy korábbi érkezést, mert előbb el tudják foglalni a költőhelyeket, ezzel előnybe kerülnek a többiekkel szemben.

Molnár Marcell elmondta: a jelenlegi időjárás megfelelő lehet a kelepelő vándormadaraknak, hiszen ha találnak táplálékot, nagy baj nem történhet velük. Hozzátette: ugyan nem élvezik a hideget, de ha táplálék van, vállalják a kockázatot. 

 

Az sem biztos, hogy visszajöttek 

Márton András, a Fióka- és Madármentés alapítója szerint azonban az sem biztos, hogy a napokban fotózott gólyák valóban a Balkánról vagy Afrikából tértek vissza hazánkba. – Nem tudjuk hol töltötték a telet, de a Kis-Balaton alkalmas terület arra, hogy eltartson egy gólyát télen, vagy éppen Hévíz sincs messze, ahol van sok a termálvíz, ami táplálékot tud adni a gólyának – vélekedett a gyakorta elárvult vagy sérült gólyákat is gondozó szakértő. Hozzátette: erős a vonulási ösztön a madarakban, de nem feltétlen kell a teleléshez egészen a Boszporuszig repülni. Hisz volt már arra példa, hogy egy az év meleg időszakában nálunk költő gólyát télen Ausztriában látták. 

Pontosan azonban majd csak akkor fogjuk tudni megmondani, hogy hol telelnek a gólyák, ha megoldott lesz a vonulásuk lekövetése megfelelő technikai megoldással.

Forrás: Shutterstock

Az pedig tévhit, hogy a gólya megjelenését követően jön is a tavasz. – Ők nem azért mennek délre, mert érzik, hogy hideg van, hanem mert az ösztönük ezt diktálja. Befejezték nálunk nyár végére a dolgukat, vagyis a szaporodást. Ezt követően távoznak, ezért aztán nem is tudják a gólyák ideális esetben, hogy mi az a tél, magyarázta Márton András. 

 

Gólyateleltetés egy létező mozgalom lett 

Mégis a globális felmelegedés lehet az oka annak, hogy mind gyakrabban telelnek nálunk a kelepelők. Vagy éppen valamilyen sérülés is arra kényszerítheti őket, hogy ne utazzanak több száz, vagy ezer kilométert. – Az is elég, ha van egy speciális tollsérülése, máris nem tud annyit siklani, mint kellene neki – tette hozzá Márton András. Ugyanis a gólyák nem csak szárnyacsapások közepette hagyják el a napfényes Magyarországot augusztus végén, hanem a meleg levegőt felhasználva emelkednek többezer méter magasba és ezen siklanak. Így három vagy négy siklással el is érik a Boszporuszt anélkül, hogy túl sok energiát égetnének el a mozgással. 

Akik nem vállalják az utat, igyekeznek ott túlélni, ahol az ősz érte őket. – A gólyateleltetés csoportunk, amely 2017 óta leltározza a hazánkban maradt vándormadarakat jelenleg nagyjából 20 ittmaradt gólyáról tud. A sajtóban gyakran megjelenő tévinformációkkal szemben mi azt javasoljuk lakosságnak, hogy segítsenek a gólyáknak táplálékot szerezni – mondta a Sonline-nak Márton András. Hogy mivel érdemes etetni a gólyákat, a csoport közösségi oldalán kiderül, de hasznos leírást is találhatnak a madárbarátok egy tökéletes gólyavacsora receptjéhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában