Ukrán háború

2022.03.27. 18:28

Élelmiszerkalauz menekülteket segítőknek

Somogyban is sok menekült van. Ezért fontos, ha támogatnád őket élelmiszerrel, hogyan is tedd azt. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket.

Szőke Krisztián

Folyadék, folyadék, folyadék!

- A több órás vonatút után az egyik legfontosabb az azonnali folyadékpótlás. De ilyenkor is fontos a fokozatosság. Adjunk inkább több, kisebb, maximum félliteres kiszerelésű folyadékot a kezükbe. Most az sem baj, ha nem csak vizet viszünk, nyugodtan kínálhatunk egyéb italokat, például gyümölcsleveket, a változatosság ez esetben is jól jöhet. 


 Hazai helyett, most jobb a bolti!

- Bár a házi kosztnak nincs párja, most inkább a boltban kapható termékekkel segíts! Ezek jól és hosszan tárolhatók, minden fontos információ a címkéjükön van, és a külföldről érkezőknek is ismerősebbek lehetnek, kevésbé lesznek ezekkel bizalmatlanok. Ha lehetőséged van rá olyan élelmiszert vigyél, ami nem igényel hűtést. Semmiképpen ne adj mélyhűtött vagy fagyasztott terméket, mert azokat ha felolvadnak, azonnal el kell fogyasztani, visszafagyasztani nem szabad őket. Hosszabb távra inkább tartós élelmiszereket adományozz, amelyek jól szállíthatók és hűtés nélkül is eltarthatók például a konzervek!


 

Forrás: Németh Levente

 

Ne a kulináris gondolat vezéreljen, hanem az egyszerűség! 

- Figyelj a termék állapotára, illetve minőségmegőrzési határidőre. Válaszd azokat a termékeket, amelyek tovább fogyaszthatók, hiszen lehet, hogy majd csak később osztják ki. Gondolj arra is, hogy ne a kulináris egzotikumokat add, a megosztó ételeknek most kevesebb hasznát veszik, inkább olyanokat vigyél, amiről tudható, hogy a többség szereti. 


 Tájékozódj a menekültek táplálkozási szokásairól!

Egy kis segítség:

Ukrajna több mint 60 százaléka pravoszláv, azaz ortodox vallású. Ők sokkal inkább betartják a böjti előírásokat, mint a többi keresztény felekezet, kiváltképp baj esetén, mert a böjt számukra nem csak megtisztulást, hanem könyörgést is jelent. A pravoszlávok évente közel 200 napot is böjtölnek a három nagy ünnepük idején. Az ortodoxiában a nagyböjt 48 napig tart: idén március 7-én kezdődött és közvetlenül húsvét előtt ér véget. Ilyenkor sokan nem csak húst, hanem semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak. Tehát vajat, tojást, tejet vagy halat sem, ezért kérnek többen a vegetáriánus szendvicsből. 

A nagyböjt második és hatodik hetétől a száraz étkezést (ihat vizet, fogyaszthat kenyeret, sót, diót, mézet, nyers gyümölcsöt és zöldséget, szárított gyümölcsöt) hétfőn, szerdán és pénteken írják elő. Olaj nélküli meleg étel kedden és csütörtökön, szombaton és vasárnap pedig olajjal történő meleg étel megengedett. A nagyböjt utolsó hetében (nagyhét) száraz étkezést tartanak: nagypénteken nem lehet enni. 

 

Gondolj a praktikumra!

Miután a kapott élelmiszereket jellemzően nem feltétlen egy felszerelt háztartásban fogják megenni vagy meginni, figyelj rá oda, hogy könnyen lehessen velük bánni. Jók a fóliával lezárt készételek vagy a nyitófüles konzervek, a szívószálas gyümölcslevek, félliteres ásványvizek, becsomagolt bolti szendvicsek és egyszemélyes snackek, amelyeket adott esetben tovább is tudnak vinni magukkal. A gyümölcsöket, zöldségeket ne mosd meg előre!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában