Nyári időszámítás

2022.03.26. 20:00

Vasárnap hajnalban tavaszt üt az óra

Vasárnap hajnali kettő órakor kell átállítani az óráinkat. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet az órállítással kapcsolatban.

Sonline

Fotó: Shutterstock

Vasárnap hajnalban kettőkor háromra kell előreállítani óráinkat, mert elkezdődik a nyári időszámítás. A pesszimisták úgy láthatják, ismét kevesebbet alhatunk egy órával, de a lényeg, hogy cserébe hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. 

 

Költséghatékony megoldás 

Benjamin Franklin vetette fel az óraállítás ötletét 1784-ben megoldásként arra a problémára, hogy évszakonként változó a sötét és világos órák száma. Igaz az Egy gazdaságos tervezet című esszé egy szatírikus írás volt az amerikai függetlenségi nyilatkozat kezdeményezőjétől, ez volt az első lépés a téli-nyári időszámítás kialakításához. 

Forrás: Shutterstock

1916-ban vezették be a nyári időszámítást, először a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában, amellyel a cél a világégést követő kőszén és kőolaj készletekkel való takarékos gazdálkodás. Ezután Franciaország és Nagy-Britannia is hasonlóképpen járt el, de az óraállítást csak néhány évig tartották meg, hogy 1940-ben a nácik bevezessék újra Németországban. 

Hazánkban négyszer vezették be, 1954 és 1957 között alkalmazták először, majd 1980-ban spórolási céllal újra bevezették. Ekkorra a kontinens nagy részén elterjedtté vált a gyakorlat, a hetvenes évek olajválsága miatt. Napjainkban káros hatásai miatt mondanának újra le róla az államok.

 

Egészségügyi kockázatai lehetnek 

A nyári időszámítás bevezetésekor csak gazdasági okait vizsgálták, de élettani hatásait nem. Ma már bizonyított, hogy óraátállítás idején megnő a balesetek száma. Emellett a Magyar Alvás Szövetség évről-évre az alvásra gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet. Rövidtávon pedig rossz közérzetet, valamint figyelemzavart okozhat az arra érzékenyeknél. Ám egy kutatás szerint a gyerekekre kifejezetten jó hatással van a nyári időszámítás alkalmazása, ugyanis nyáron este 9 után  húsz százalékkal aktívabbak, mint télen, ezért nekik segít az óraállítás az egészséges bioritmus kialakításában. 

Fotó: Lang R.

 

Hogyan vészeljük át? 

Legjobb, ha már előre "edzzük" magunkat az óraállításra és minden nap kicsit előbb fekszünk és előbb kelünk. De mivel erre már nincs idő, összegyűjtöttünk pár tippet óraállítás utánra!
Adjunk időt magunknak, hogy pihenjünk. Tehát érdemes előbb lefeküdni, hogy biztosan eleget aludjunk. Nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít, ha alvásról van szó. Gondoskodjunk róla, hogy megfelelő legyen a környezet: ne legyen túl meleg, csendes legyen a szoba, és kényelmes a fekhely. Javasolt az elektronikus eszközök eltávolítása az ágy közeléből, ide értendőek a töltőre helyezett okostelefonok is. És érdemes kipróbálnunk a reggeli edzést, amely segíthet a test belső órájának szinkronizálásában. 

 

Hiába szavazták le 

S persze vannak olyanok is, akik azt várják már évek óta, hogy ne legyen évente kétszer óraállítás. Korábban a Publicus Intézet készített felmérést arról, hogy az emberek mit preferálnának: a válaszadók háromnegyede a nyári időszámítást tartaná meg és nem tekergetné az órát. 

Forrás: Shutterstock

2018-ban ugyan az EU döntéshozó azt ígérték eltörlik az átállítást - sőt két éve az Európai Parlament meg is szavazta ezt - , de azóta sem történt semmi ezzel kapcsolatban. Ezzel szemben az Egyesült Államokban néhány napja szavazott arról a szenátus, hogy ne legyen óraállítás a néhány nappal ezelőttit követően. 

 

Erre figyeljünk, ha közlekedünk! 

Március 27-én vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja - közölte a MÁV Zrt.  Az óraátállítás a Volánbusz néhány hajnali járatát is érinti.

(A szombati munkanap-áthelyezéskor érvényes közlekedési rendről itt olvashat.)

Az óraigazítás miatt érintett belföldi vonatok ezek: 

Budapest–Esztergom vonal

A Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor induló 2020-as számú S72-es vonat 35 perccel később, 3 órakor indul.
     Budapest–Vác–Szob vonal:

A Nyugati pályaudvarról Szobra 0:53-kor induló 2310-es számú S70-es vonatot útközben éri az óraátállítás, emiatt Szob alsó és Szob között 60 perccel később közlekedik, 3:05-kor érkezik Szobra.
A Nyugati pályaudvarról Szobra 1:53-kor induló 2320-as számú S70-es vonat nem közlekedik március 27-én.
A Nyugati pályaudvarról Szobra 2:53-kor induló 2330-as számú S70-es vonat 7 perccel később 3 órakor indul. 
Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal:

A Nyugati pályaudvarról Szolnokra 0:43-kor induló 2610-es számú S50-es személyvonat Cegléd–Szolnok között 60 perc késéssel közlekedik, Szolnokra 2:24 helyett 3:24-kor érkezik.
A Nyugati pályaudvarról Szolnokra 1:43-kor induló 2620-as számú S50-es személyvonat nem közlekedik.
A Nyugati pályaudvarról Szolnokra 2:38-kor induló 2630-as számú S50-es személyvonat 22 perccel később, 3 órakor indul.
Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:30-kor induló 6009-es számú sebesvonat 30 perccel később, 3 órakor indul, Szolnoktól pedig a 2849-es számú vonat menetrendje szerint halad tovább, amely ezért Szolnokról 30 perccel korábban, 4:10-kor indul.
 

Budapest–Szolnok–Békéscsaba vonal

A Békéscsabáról Szolnokra 2:49-kor induló 7449-es számú vonat 11 perccel később, 3 órakor indul.
Debrecen–Nagykereki vonal:

A Debrecenből Nagykerekibe 2:11-kor induló 36710-es számú S506-os vonat 49 perccel később, 3 órakor indul.
Budapest–Újszász–Szolnok vonal:

A Szolnokról a Keleti pályaudvarra 2:58-kor induló 3319-es számú G60-as vonat 2 perccel később, 3 órakor indul. 
A Keleti pályaudvarról Nagykátára 0:55-kor induló 3610-es számú S60-as vonat vágányzári menetrend szerint Tápiószecsőről 2 óra helyett 3 órakor indul.
Budapest–Lajosmizse vonal:

A Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra 2:45-kor induló 2919-es számú S21-es vonat 15 perccel később, 3 órakor indul.
Budapest–Kunszentmiklós-Tass vonal:

A Kunszentmiklós-Tassról Budapest felé 2:54-kor induló 3719-es számú S25-ös pótlóbusz 6 perccel később, 3 órakor indul. 

A vasútvillamos járatok változása:
A 33044-es számú vasútvillamos járat Szeged vasútállomásról 1:38-kor indul, Algyő állomásra már a nyári időszámítás szerint 3:07-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Hódmezővásárhely vasútállomásig.
A Hódmezővásárhely vasútállomásról 2:31-kor induló 33047-es számú vasútvillamos járat nem közlekedik március 27-én.
A Szegedről 2:38-kor induló 33046-os számú vasútvillamos járat nem közlekedik március 27-én.
A 33045-ös számú vasútvillamos járat a téli időszámítás szerint 1:31-kor indul, Hódmezővásárhely vasútállomástól Szeged, Rókusig már a nyári időszámítás szerint 3:03-kor érkezik, és 60 perc késéssel közlekedik tovább Szeged vasútállomásig.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint, melyek pályafelújítások miatt kerülő útvonalon közlekednek, egyesítve a Corvin nemzetközi gyorsvonattal.
A Bécs és Bukarest között közlekedő 12347-es számú Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat Berettyóújfalu állomástól körülbelül 60 perces késéssel közlekedik.
A Bukarest és Bécs között közlekedő 12346-os számú Dacia-Corvin nemzetközi gyorsvonat Berettyóújfalu állomástól körülbelül 60 perces késéssel közlekedik.
A március 26-án Magyarországról induló éjszakai vonatok körülbelül 60 perccel később érkeznek meg a külföldi végállomásra

17:40-kor Brassóba induló 407-es számú Corona IC,
19:40-kor Brečlavba, közvetlen kocsikkal Prágába, Berlinbe, Varsóba induló Metropol 476-os számú EN vonat,
19:40-kor induló, közvetlen Bécs–Kijev kocsikat továbbító 149-es számú Hortobágy EuroCity,  (Kijev–Lviv–Munkács–Záhony–Budapest között: közvetlen hálókocsis vonat (továbbközlekedése Győrön át Bécsbe bizonytalan)
20:40-kor Münchenbe induló, közvetlen Budapest–Zürich kocsikat továbbító 462-es számú Kálmán Imre EN vonat.
Magyarországra március 27-én érkező nemzetközi vonatok általában 60 perccel később érkeznek

8:20-kor a Kijev–Bécs közvetlen kocsikat továbbító 140-es számú Hortobágy EC vonat, (Kijev–Lviv–Munkács–Záhony–Budapest között: közvetlen hálókocsis vonat (továbbközlekedése Győrön át Bécsbe bizonytalan)
      8:20-kor Brečlavból, közvetlen kocsikkal Prágából, Berlinből, Varsóból érkező 477-es számú Metropol EN vonat,
      9:19-kor Münchenből érkező, közvetlen Zürich–Budapest kocsikat továbbító 463-as számú Kálmán Imre EN vonat.
      9:20-kor Bukarestből Brassón át közlekedő 406-os számú Corona IC vonat.
A Volánbusz járatait érintő változások
Az óraátállítás miatt március 26-án éjjel, illetve 27-én hajnalban Érd és Kiskunhalas térségében módosul egyes Volánbusz-járatok közlekedése.

Vasárnap hajnalban a Kelenföldről 2:15-kor Érd felé közlekedő 720-as autóbusz a nyári időszámítás szerint 3:15-kor indul. Az Érdről 2:40-kor (nyári időszámítás szerint 3:40-kor) induló 735-ös busz nem közlekedik, helyette az eljutást Érd, Bem tér felé az azonos időben, 3:40-kor induló 731-es autóbusz biztosítja.

Az óraátállítás idején a Kiskunhalasról Budapestre közlekedő hajnali járat korábban közlekedik, ezért a csatlakozó kelebiai járat menetrendje is módosul. A Kiskunhalasról 0:22-kor Kelebia felé, illetve a Kelebiáról 1:20-kor Kiskunhalasra közlekedő éjszakai gyorsjáratok 60 perccel korábban, azaz 23:22-kor, illetve 0:20-kor indulnak.

A Kiskunhalasról 2:15-kor Tabdin át Budapest, Népligetig közlekedő autóbusz vasárnap hajnalban 60 perccel korábban, 1:15-kor indul, majd a hajnali óraátállítást követően Tabdiról már a megszokott menetrend szerint, 3:06-kor közlekedik tovább.

Bővebb információk ezen az oldalunkon találhatók: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38457

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában