Szponzorált tartalom

2022.05.24. 11:44

A megfelelő csőszerelő présgép kiválasztása

A jó munkához idő kell. Na meg jó szerszámok! Nagyon nem mindegy, hogy a megfelelő eszközzel állunk-e neki egy munkafolyamatnak, vagy egy nem optimális darabbal küzdünk, mint malac a jégen. Egy jól kiválasztott masinával nemcsak a munka minősége lesz érzékelhetően jobb, hanem gyorsabban is tudunk haladni. Nincs ez másképpen a csőszerelő présgépeknél sem. Mi alapján válassz? Cikkünkből megtudod!

Forrás: Freepik, Zákány

Mik azok a csőszerelő présgépek?

A biztonság kedvéért kezdjük az alapokkal. A csőszerelő présgépek olyan, víz- gáz- és fűtésszerelők által használt szerszámgépek, amelyekkel úgynevezett préskötéseket készíthetünk két csőszakasz között. A préskötés egy szilárd, remek tömítési tulajdonságokkal rendelkező illesztés, amelyet általában réz, műanyag-alumínium, szénacél és rozsdamentes acél alapanyagú csöveknél alkalmaznak. A csőszerelő présgépek használatával könnyen, tisztán és gyorsan kapcsolhatunk össze csőszakaszokat.

 

Milyen típusú présgépet válasszak?

Megkülönböztetünk standard, illetve mini présgépeket. A standard, nagyméretű présgépek egészen 110 mm átmérőig képesek csövek összekötésére. A legtöbb esetben azonban a szerelők csupán 35 mm-ig terjedő átmérőjű csövekkel dolgoznak, így bőven elegendő számukra egy úgynevezett mini présgép használata. Ezek a gépek általában 32 vagy 41 mm átmérőig használhatók, emellett kisebbek, könnyebbek, és szűkös helyekre is beférünk velük. Mielőtt választanánk, gondoljuk végig, vajon szükségünk lesz e a nagyobb méretű gépre!

 

Kábeles vagy akkumulátoros?

A másik kulcskérdés az áramellátás. Egy akkumulátorral felszerelt géppel nyilván sokkal könnyebben mozgunk, nem kell kerülgetni a kábelt, illetve áramellátással nem rendelkező építési területen is használhatjuk őket. A legtöbb géphez manapság már két akkumulátor is jár, így nem kell aggódnunk, ha az egyik kifogy.

A hálózatról működtethető présgépek ezzel szemben hálózati árammal működnek, így ezzel is kalkulálnunk kell. Előnyük, hogy nem kell az akkumulátorok töltésével bajlódnunk.

Checking drain
Forrás: Freepik, Zákány

 

Milyen gyakran kell szervizelni?

Manapság a modern gépek nagy része igényli a szervizelést. Ez alól a csőszerelő présgép sem kivétel. Azonban nagyon nem mindegy, milyen gyakran. Ezt hívják szerviz intervallumnak. Sok gépet évente ajánlott elvinni átnézésre, de vannak olyan modellek, amelyeket elegendő 100 000 préselés után szervizbe vinni.

 

Ár, minőség

Direkt vettük egy kalap alá a kettőt. A jobb minőségű gépek ugyanis szinte minden esetben drágábbak. Érdemes tehát az ár-érték arányt nézni: utánaolvasni szerelői fórumokon a tapasztalatoknak, a különféle márkák előnyeinek és hátrányainak, és utána meghozni a döntésünket. Természetesen az ideális gép függ attól is, mennyit használnánk. Ha ritkábban lesz rá szükségünk, egy jó minőségű középkategóriás gép is remekül kiszolgálhat minket. Ha azonban majd’ minden nap ezzel dolgozunk, érdemes a felsőbb kategória termékei közül válogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában