GombaszezON

2022.06.13. 09:00

Csak szakértői szem előtt biztonságos a gombavásár

Megérkezett a gombászok által várva várt eső, pénteken tele is pakolták az standokat a kaposvári piacon. A gyűjtők többsége jól tudja, hogy kizárólag a piacon árulhat gombát, a közelmúltban mégis akadt árus, aki szerette volna kiterjeszteni az árusítóhelyét a piac határain túlra. Sikertelenül.

Turbéki Bernadett

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

Oláhné Magyar Katalin a siófoki piacon gombaszakértő. Jelenlétében bárki árulhat gombát, akinek a portékáját eladás előtt átnézte, és engedélyt adott az eladására. Tőle tudjuk, hogy ha a gombaszedő a saját családjának szedi, akkor nem kötelező a bevizsgáltatás, ám ha már a szélesebb rokonságot és a barátokat is meghívják gombavacsorára, kötelező bevizsgáltatni a kalaposokat. A közelmúltban azonban nem akármilyen kéréssel keresték fel. 

– Pünkösdvasárnap felhívott egy férfi, hogy szeretne gombát eladni, és van hozzá mindenféle papírja a hatóságoktól arról, hogy bárhol árusíthat, csak vizsgáljam be a gombát, amit elad majd – mesélte a gombaszakértő. – Természetesen nemet mondtam a kérésre. Hogyan adhatnék úgy igazolást, hogy nem látom, mit és mennyit ad el azután, hogy az általam kiadott igazolással távozott? A nyári gomba gyorsan tönkremegy, de abban sem lehetek biztos, hogy az igazolással a kezében nem szed másikat, amit én már nem látok – osztotta meg aggályait Oláhné Magyar Katalin. 

A Nébih állásfoglalása szerint nem szabályos, ha valahol szakellenőr megnézi a gombát, majd azt máshol árusítják. – A gyűjtött gombák forgalmazásának szabályai nem változtak mostanában – válaszolták megkeresésünkre. – Az előírásokat az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról rendelet szabályozza. Ez alapján gyűjtött gombát piacon értékesíteni csak előzetes szakellenőri minősítéssel és folyamatos felügyelettel szabad. Tehát a piaci szakellenőr nemcsak az árusítás kezdetekor minősíti a tételeket, hanem folyamatosan felügyeli is az árusokat. Ennek az az értelme, hogy biztosan csak olyan tétel kerüljön ki az asztalokra, ami átesett az előzetes vizsgálaton. Ezért van az a szabály is, hogy az árusítás kezdetekor kiállított és az árusítás során kötelezően a tétel mellé kihelyezett gomba-szakellenőri igazolást az árusítás befejeztével a szakellenőr visszagyűjti, azaz az árus nem viheti el magával. 
 

Amit látott, arra ad ki igazolást

A kaposvári piacon Fodor István gombaszakértő is csak arra a gombára ad igazolást, amelyet látott és ott helyben adják el. – Egyedül nekünk, gombaszakértőknek nem szükséges bevizsgáltatnunk a kalaposokat ahhoz, hogy árusíthassuk – mondta. – A többiekre szigorú szabályok vonatkoznak. Eddig még azt is meg kellett jelölni, hogy hol szedte az illető a gombát és a terület kinek a tulajdonában van, rendelkezik-e a tulajdonos engedélyével a szedést illetően – sorolta Fodor István a szabályokat. 
 

Kitört a hamisítatlan nyár eleji gombaszezon a piacokon, az esős idő után rengeteg gombát árulnak ezekben a napokban
Fotóill.: Lang Róbert

Nem változtak a Nébih szigorú előírásai a gombaárusítással kapcsolatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában