Táncra fel!

2022.06.12. 15:00

Nemcsak örömet ad, egészeges is a tánc

Örömtáncra perdültek az idősek vasárnap Kaposváron a Kossuth téren. A szenior örömtánc elnevezésű eseményre az ország több településéről érkeztek tánccsoportok. A rendezvény célja az volt, hogy felhívja a szépkorúak figyelmét a mozgás fontosságára.

Marosi Gábor, [email protected]

– Előre, előre fordulunk és jobbra hátra lépkedünk – hangzott az utasítás Sarkadi Katalin, kaposvári szenior örömtánc oktatótól, aki a székesegyház lépcsőjéről irányította a táncosokat. A csoportok szinte hibátlanul mozogtak a Radetzky-induló dallamára. Sarkadi Katalin elmondta, olyan zenéket és tánclépéseket válogattak össze, amit már jól ismernek a csoportok, de néhány új mozdulatsort is megtanítottak. 

– Az ország több településen is jelen van az örömtánc mozgalom és általában mindenhol ugyanarra a zenére, ugyanazokat a lépéseket táncolják az idősek – mondta a kaposvári oktató. – Ez azért jó, mert bárhova megyünk, mindenhol azonnal tudunk táncolni, senki sem marad le. Az idős embereknek ez egy kiváló közösségkovácsoló program – hangsúlyozta Sarkadi Katalin.

A szenior táncoktató hozzátette, Kaposváron és környékén összesen nyolc településen tanítja táncolni az időseket. Tavaly október óta foglalkozik tanítványaival, azóta mintegy százan csatlakoztak hozzá. Az örömtánc híre szájról, szájra terjed – mondta Sarkadi Katalin. – Az idős embereknek szükségük van mozgásra. A tánc nagyon hatékony a demencia ellen, ezt kutatók is igazolják. Ezért bátorítok minden szépkorút, hogy ha teheti, akkor vegyen részt az örömtánc órákon – fogalmazott a szenior örömtánc oktató. 

A kaposvári eseményre Pécsről, Komlóról, Dombóvárról, Sásdról és Dunakesziből is érkeztek szenior csoportok. A város főterén száznál is többen járták az örömtáncot. Az időseket a járókelők fényképezték, videózták és volt, aki a fák árnyékából csatlakozott hozzájuk, hogy ellessen néhány tánclépést.


Közösséget épít az örömtánc mozgalom

Gazda Zsuzsanna és Zicska Judit is rendszeres vendége a kaposvári szenior örömtáncos csoportnak. Kérdésünkre elmondták, szükségük van a mozgásra, nehogy ellustuljanak, emellett pedig fiatalságukhoz hasonlóan újból közösséget tudnak építeni. – Ahogy időnk engedi, hetente több alkalommal is összejövünk és tanuljuk a lépéseket. Nagyon jól érezzük magunkat, jó közösség kovácsolódott össze – mondta Zicska Judit. Országszerte több településen szerveztek már hasonló örömtáncos eseményeket, amelyekre a kaposváriak is szívesen ellátogattak. Az idősektől megtudtuk, nemcsak a tánc miatt utaznak el egy-egy városba, a programok után jut idő a kirándulásra, valamint a közös ebédre és a vacsorára is.

Fotók: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában