A grúz hadiúton a világutazó

2022.10.10. 20:00

Gleccserekhez, eldugott hegyi falvakba vezetett a kaposvári fiatalember útja

Gueth Péter, a kaposvári világutazó az elmúlt hónapokban sem pihent, bejárta az Oroszország árnyékában meghúzódó Kaukázust. Korábban élt Indonéziában és Vietnámban, dolgozott az indonéz filmiparban, angolra tanított vietnámi gyerekeket, de stoppolt már le teherhajót is, hogy ne ragadjon ott egy szigeten. Most Grúziában gyűjtött élményeket.

Kovács Gábor

Főként az ötezer méter feletti hegycsúcsokkal övezett Nagy-Kaukázust járta be, közvetlenül az orosz határ alatt. Eljutott a szván népcsoporthoz, majd Kutaiszi érintésével Tbiliszibe ment, a fővárosba, ahol sok időt töltött. Ezután elindult az úgynevezett grúz hadiúton is Oroszország felé, egészen a Kazbegi régióig. A két ország között az egyetlen járható összeköttetés a közel 2400 méteres hágó, amelyen keresztül autóval lehet eljutni Oroszországba, mert a hegyek másutt járhatatlanok. 

Csodálatos helyeken járt Gueth Péter.
 

– Imádom a grúz fővárost, hihetetlenül érdekes hely, és a hegyek gyönyörűek – mondta Gueth Péter. – Csoportokat vezettem eldugott magashegyi falvakba, gleccserekhez túráztunk. A nyugat-kaukázusi régióban fekvő Szvanétia a mai napig felfedezetlen és elzárt terület, vannak olyan falvai, ahová a leszakadt, kőomladékos utakon még terepjáróval is alig lehet eljutni. Ott található Európa legmagasabban fekvő települése, Ushguli, 2100 méter magasan. Az ősz közepe táján elkezd havazni, és a hó elvágja a falvakat a külvilágtól. A hatalmas, a IX–XIII. században épült kőtornyokat ma is használják. A szván nyelv különálló, a grúz távoli rokona, és a kis népcsoportnak nincs írásbelisége. A kultúrájuk szájhagyomány útján terjed, mégis négyezer éves múltjuk van. 

 


Az elmúlt hetekben a határon 16 kilométeres kocsisort lehetett látni. Ide menekülnek a katonai mozgósítás elől a fiatal orosz férfiak. – Most sokan a sorozás elől menekülnek, de már a háború kitörésekor rengeteg orosz áttette a székhelyét, ha voltak családi kapcsolati vagy üzleti érdekeltségeik, jó néhányan a pénzüket menekítették – magyarázta a világjáró. – Tbilisziben mindennapos látvány a szimpátia jeleként kitűzött ukrán zászló az utcákon. Sok boltra kiírták, ha orosz állampolgár vagy és ide ­bejössz, akkor elfogadod, hogy Ukrajnát agresszorként támadták meg. Nagyon erős az EU melletti szimpátia, a grúzok szeretnének az unióhoz tartozni. 
 

Az olimpia nyitónapján itt dörögtek a fegyverek 
2008. augusztusban, a pekingi olimpia nyitónapján tört ki fegyveres konfliktus Oroszország és Grúzia között. Nemzetközi szempontból nézve Grúzia volt a támadó fél: az azóta börtönben lévő elnök, Szaakasvili irányításával a grúz hadsereg megtámadta a vitatott hovatartozású Dél-Oszétiát, viszont a támadásra azonnal rettentően erős orosz válaszcsapást kaptak. A grúzok szerint ez úgy volt lehetséges, hogy az orosz hadsereg már korábban felsorakozott a határon, és várta az alkalmat a fegyveres összecsapásra. Az oroszok bombázták Tbiliszit és megsemmisítették a grúz hadiflottát. Jelenleg a szomszédos Örményországban lángoltak fel a határ menti harcok Azerbajdzsánnal. A mai politikai helyzetet meghatározza, hogy Grúzia nemcsak szovjet tagköztársaság volt, de kétszáz éven át a cári Oroszország gyarmata. Emiatt a grúzok nem néznek mindig jó szemmel az oroszokra, miközben rengeteg orosz él Grúziában. 
 

Bejárta a Kaukázust a kaposvári Gueth Péter
Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában