Különleges égi látvány

2022.10.25. 20:00

Távcsövön nézték a részleges napfogyatkozást

Részleges napfogyatkozást figyelhettek meg az eget kémlelők kedden. Az időjárás Somogyban nem volt mindenhol kegyes a csillagászat iránt érdeklődők, sok helyen a felhők takarták az égi jelenséget.

Góz Lilla

Fotó: Schmall Rafael

Nem volt olyan látványos a napfogyatkozás, mint az 1999. augusztus 11-ei , inkább a 2015. március 20-i eseményhez hasonlítható. Lényegében az történt, hogy égi kísérőnk, a Hold, Föld körüli pályáján keringve részben eltakarta a Nap korongját. 

A három égitest, a Nap, a Hold és a Föld, majdnem pontosan egy vonalban helyezkedtek el. 

A jelenséget Európa nagy részéről, Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és Ázsia nyugati részéről is meg lehetett figyelni. Magyarországon a jelenség negyed tizenkettő körül kezdődött. Hasonló napfogyatkozást Magyarországról sokáig nem figyelhetünk majd meg. A következő teljes napfogyatkozásra itthon pedig 2081-ig kell várnunk. Fontos tudni, hogy a fénylő Napkorongba a fogyatkozás idején nem szabad nézni, hiszen az vakságot okozhat. Védőszemüveg híján még szóba jöhet a hegesztőüveg, illetve a Nap képének kivetítése távcső vagy lyukkamera segítségével. 

Közel egy vonalban állt ma a Nap, a Hold és Föld.

Az országban több helyszínen tartottak csillagászati bemutatót az esemény idején. A Zselici Csillagparkban is megfigyelhették az érdeklődők a nem mindennapi jelenséget. Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark munkatársa elmondta: távcsöveket tettek ki a Csillagvizsgáló előtti térre, hogy az érdeklődők ezeken láthassák az égi jelenséget. – Ezeket szűrővel szereltük fel, így bárki belenézhetett – tette hozzá. Megjegyezte: 2023-ban Ausztrália északi részén lesz látható teljes napfogyatkozás. Schmall Rafael, szeretne 2026-ban elutazni Spanyolországba, hogy megnézze a nem mindennapi, különleges égi jelenséget. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában