Szponzorált tartalom

2022.12.14. 08:51

3 dolog, amit mindenkinek meg kellene tennie az egészsége érdekében

Habár rohanó világunkban egyre több a teendőnk és egyre kevesebb a szabadidőnk, nem szabad elfelejtenünk, hogy ha hosszú és boldog életet szeretnénk élni, egészségünk megőrzésére folyamatos figyelmet kell fordítanunk. De mit is tehetünk? És mi az, amit semmiképp sem szabad elhanyagolni?

Manapság egyre gyakrabban beleesünk olyan hibákba, amelyek az egészségünket fenyegetik. Túlhajszoljuk magunkat, a megvásárolt multivitamint csak pár hétig szedjük, majd elfeledkezünk róla és lebetegszünk, vagy éppen nem hagyunk elég időt magunknak a betegségekből való felépülésre. Egy-egy ilyen eset elgondolkodtatja az embert. Lehet, hogy változtatni kellene néhány dolgon? Hiszen egy kis odafigyeléssel a legtöbb probléma megelőzhető lenne! Nézzük mit is tehetünk azért, hogy egészségesebben éljünk! 

 

1. Egészséges táplálkozás 

Az egészséges étkezés gondolata sokunkat megriaszt, hiszen az jut először az eszünkbe róla, hogy le kell mondanunk kedvenc ételeinkről és száraz salátán kell élnünk életünk végéig. Ez azonban közel sem igaz! Rengeteg ínycsiklandozó ételt készíthetünk el egészséges tápanyagokból, sőt rengeteg fogás van, ami a megfelelő alapanyagokkal vagy alternatív összetevőkkel egészségesebbé varázsolható. 

Emellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy nem kell örök búcsút vennünk minden finomságtól, csupán a mértékkel való fogyasztást kell szem előtt tartanunk. Számos hasznos cikket és könyvet találhatunk az egészséges ételek típusairól, így könnyedén megtudhatjuk, melyik olaj a legjobb szervezetünknek, milyen fajta sót érdemes használnunk vagy milyen köretet válasszunk az ebédhez. Ezek mellett természetesen a megfelelő folyadékpótlás is elengedhetetlen. Amikor tehetjük, vizet fogyasszunk üdítők helyett, és lehetőleg naponta 2-3 litert igyekezzünk bevinni.  

 

2. Rendszeres testmozgás 

Egészségünk megőrzéséhez a megfelelő tápanyagok bevitele mellett a rendszeres testmozgásra is oda kell figyelnünk. Már az óvodában és az iskolában is különös figyelmet fordítottak arra, hogy elegendő időt töltsünk sportolással vagy aktív játékokkal, azonban az iskolapaddal együtt sokan a rendszeres mozgásnak is búcsút intettünk. Némi aktivitást azonban mindenképp érdemes visszailleszteni a mindennapjainkba, hiszen már a legrövidebb edzésnek is számos pozitív hatása van. 

Tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás jó néhány betegségtől megvédhet minket, jó hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre, támogatja a pihentető alvást és csökkenti a stressz-szintünket. Segítségével mérsékelhetjük az általános megbetegedéseink számát, ritkábban leszünk például náthásak, emellett pedig későbbi, komolyabb problémákat is megelőzhetünk vele, mint például a szívbetegségek, a csontritkulás, az agyi érproblémák vagy akár a rák. 

 

3. Étrend-kiegészítők alkalmazása 

A megfelelő étkezés és a rendszeres sportolás mellett étrend-kiegészítőkkel is támogathatjuk egészségünket. Ezekre azért van szükség, mert sok olyan tápanyag és vitamin van, melyet természetes úton nem tudunk megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetünkbe, így a speciálisan kialakított és összeállított kapszulák és porok sietnek a segítségünkre. 

Napjainkban számos különböző típusú étrend-kiegészítő létezik már, melyek mindegyike egy-egy vitamint hivatott pótolni, betegséget segít megelőzni vagy a már meglévő problémát igyekszik kezelni. A vitaminpótláshoz beszerezhetünk például különböző vitaminkészítményeket vagy választhatunk egy komplex multivitamint is. Emellett a legtöbb egészségügyi gondra már találhatunk valamilyen tápanyagpótlót, legyen szó akár ízületi problémáról, kollagénhiányról vagy anyagcserezavarról. 

Mit érdemes kerülnünk? 

Habár a korábban felsorolt lehetőségekkel jelentősen javíthatunk egészségi állapotunkon, néhány dolgot mégis érdemes kerülnünk. Ide tartoznak például a káros szenvedélyek, mint a dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás. Mindkét tevékenység számos negatív következménnyel járhat, rengeteg olyan betegség van a világon, melynek kialakulásában jelentős szerepet játszanak, emellett pedig maradandó károsodásokat okoznak szervezetünkben. 

Ideje felhagynunk továbbá azzal is, hogy keveset alszunk. A sok teendő közepette gyakran éjfél utánra húzódik a lefekvés ideje, reggel pedig korán kelünk a munkába, iskolába indulás miatt, így gyakran fáradtan és nyűgösen szenvedjük végig a napot, ami szintén nem egészséges. A megfelelő mennyiségű pihenés létfontosságú a szervezetünk számára, hiszen ilyenkor regenerálódunk, töltődünk fel.  

Emellett rendkívül megterhelő az agy számára úgy működni, hogy még nincs a toppon, ezért fordulhat elő az, hogy a kávénkat a hűtőbe tesszük a mikró helyett vagy hogy a szennyes ruhát a szemetesbe dobjuk. Rövid távon sem egészséges ez az állapot, de ha folyamatosan kimerültek vagyunk, annak hosszú távon még több negatív hatása lesz a szervezetünkre nézve.   

Az egészségünkkel való törődés tehát nem csak akkor fontos, amikor a fájdalom már az ajtónkon kopogtat. Szervezetünk folyamatos odafigyelést igényel ahhoz, hogy hosszú távon is tökéletesen működjön. Gondoskodnunk kell a megfelelő étkezésekről, az elegendő vízfogyasztásról, a rendszeres sportolásról, a kellő mennyiségű alvásról és arról is, hogy a szükséges étrend-kiegészítők és multivitaminok szedését beiktassuk a mindennapjainkba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában