Piaci körkép

2023.02.10. 13:09

Farsangi fánkhoz kerestünk alapanyagot a fagyos piacon

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Lassan elcsípjük a farsang farkát, idén hamvazószerda, vagyis a Nagyböjt kezdete február 22.-re esik. Addig azonban lehet farsangolni, amennyire a csövön kifér. Az iskolák, óvodák, és különböző közösségek a hetekben rendezik saját maszkabáljaikat. A farsangi bulik elengedhetetlen finomsága a szalagos fánk, amihez a hozzávalókat a piacon igyekeztünk beszerezni. Először a tojásos standokat derítettük fel. Az M-es tojást kilencven forintért, az L-est kilencvenötért láttuk, de adták száztíz forintért is az extra nagyot.

– Viszik a tojást, de nem annyira, mint máskor. Érezhető, hogy spórolnak az élelmiszerekkel – mondta Vörös Sándor, a tojásos standnál.

Kerestünk házi tejet a kelesztéshez, amelynek literét 450 forintért adtak. A fánk azonban lekvár nélkül mit sem ér, Igazán gazdag választékot találtunk a kutasi Simon Györgynél, aki felesége exkluzív lekvárjait kínálta. Csaknem negyven -féle ízből választhattunk.

piac
Fotós: Lang Róbert

– Gyömbéres barack, rumos-fahéjas szilva, vörösboros csokisszilva, mentás őszibarack – sorolta a fűszeres ízeket Simon György.

piac
Fotós: Lang Róbert

– A farsangi fánkhoz a klasszikus a baracklekvár, de tudom ajánlani a bogyós gyümölcsből készült lekvárokat, a málnát, a ribizlit – mutatta finomságait Csepregi István, aki nyolc -féle ízben hozott szörpöket, hogy jobban csússzon a fánk. A málna és szederszörpöt ajánlotta a szalagosunkhoz, és még azt a titkot is elárulta, hogy először fedő alatt, majd megfordítva fedő nélkül süti a fánkot, hogy szép szalagos legyen. Aki kevésbé szeret elmerülni a lekvárok édes világában, főzhet almakompótot a farsangi finomsághoz. Széles almaválasztékot találtunk hozzá a piacon. Sokan álltak a húspultnál is,hiszen a disznótorok idejét éljük a farsanggal. Nagy Ágnes is szívesen választott a hétvégi ebédhez a húskészítményekből.

piac
Fotós: Lang Róbert

– Nagyon szeretjük a disznótorost, a hurkát, kolbászt, kenőmájast. Rendszeresen fogyasztjuk, hiszen most van ideje – mondta, miközben kiszolgálták. Hazafelé még azon morfondíroztunk, milyen rágcsa kerüljön a farsangi buli asztalára, amikor szinte szembe jött a pattogtatni való kukorica húsz dekagramm kétszáz forintért.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában