Birkaörökség járt a házhoz

2023.04.26. 20:00

A Zselicbe hajtotta az újdonsült gazdát a versenyszféra feszültsége

A birkákat is hozzá adták a frissen vásárolt somogyi parasztházához egy budapesti férfinak. Polgár Viktor az élő állatokból álló „örökségen” nem adott túl, valamennyi jószágot megtartotta és még bővítette is a darabszámot a Zselickislakon található portáján.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Ottjártunkkor egy régi konzervdobozzal a kezében nyitotta ki a karámot Polgár Viktor. Egy szót sem szólt, mégis azonnal kilenc Suffolk birka vette körbe az eleség reményében. Kukoricaőrleményt szórt eléjük. A férfi egy budapesti telekommunikációs cégnél dolgozik, egyre inkább távmunkában látja el feladatait a Zselicben megbújó házából. 

birkás örökös
Fotó: Lang Róbert

– Vannak időszakok, amikor Budapestre kell utaznom a munkám miatt. De amióta a Zselicben élek, mintha kitisztultak volna az érzékszerveim. A nagyvárost azóta sokkal hangosabbnak hallom és az ottani szagokat is erősebbnek érzem – foglalta össze a házigazda miként alakultak át észlelései új életformája miatt. 

birkás örökös
Fotó: Lang Róbert

– Gyerekkorom óta bennem volt a vidéki élet iránti vonzalom, a nagyszüleim sokat meséltek a szépségeiről. A gimnáziumban biológia tagozatos voltam, majd kereskedelmi irányban tanultam tovább, de a biológia iránti szeretetem megmaradt. A versenyszférában dolgozom, amelynek előnyei itt vidéken is hasznosíthatók. A versenyszféra célorientált. A fókuszpontot kell megkeresni, hogy hatékonyan, gyorsan érjük el a kitűzött célt. Vidéken is érvényesül, hogy ha talpon akarunk maradni, tartani kell a fókuszt. A fő vezérelv azonban maga a természet, mert hiába képzelem el, mit szeretnék csinálni, ha az időjárás máshogy dönt – foglalta össze a 2019-ben Zselickislakra költözött 48 éves férfi, aki azért választotta a zselici tájat, mert kellően messze van Budapesttől. 

birkás örökös
Fotó: Lang Róbert

– Nekem kapóra jöttek a pandémia miatt be- és lezárások, mert végig itt lehettem a berendezkedés és a felújítás alatt. – Nem ijedtem meg attól, hogy a három és fél hektáros területhez négy birkát is kaptam. A jószágok elsősorban a fűnyírásban jeleskedtek, ám egyben kevésnek bizonyultak a nagy terület miatt. – Nagyon megtetszettek a fekete fejükkel és a szintén sötét lábaikkal – simított végig az egyik gyapjas fején. Nem adott túl a jószágokon, inkább megtanulta, miként kell velük bánni. Azóta kilencre nőtt a négylábú fűnyíróbrigád csoportlétszáma. 

birkás örökös zselic
Fotó: Lang Róbert

– Időközben belejöttem az elletésbe is és már magam vakcinázom őket, ha szükséges. Az interneten ma már minden megtalálható és a helybeliek is folyamatosan a segítségemre voltak. Rájöttem, hogy csak kérdeznem kell, mindenre tudnak válaszolni – mondta Polgár Viktor. A birkákkal való kapcsolatáról csak annyit tett hozzá mosolyogva, hogy a „szolgájukká” vált. A jószágok a fűnyírással hajtják a legnagyobb hasznot gazdájuknak, aki gondosan nyíratja őket, ám a gyapjú annyira kevés, hogy egyelőre komposztban köt ki.

 
 

Önellátó álmok

Polgár Viktor évről évre folyamatosan bővíti a veteményeskertet a gyümölcsfák ölelésében. A célja, hogy önellátóvá váljon. – Nagy vágyam volt az önellátás. Az, hogy ne függ­jek azoktól a rendszerektől, amelyek nem biztos, hogy minden tekintetben az én érdekeimet képviselik. Kicsiben kezdtem, és folyamatosan bővítek. Hamarosan új helyre költöznek a birkáim. A helyüket a tyúkjaim kapják meg. A saját magam által termelt zöldség, gyümölcs ha ronda is, mégis jobb az íze, jobban esik – mutatott körbe az éppen virágzó fákon, amelyekkel már akkor szerelembe esett, amikor először meglátta a birtokot és megérezte a vele járó nyugalmat. 

Fotó: Lang R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában