Vigyázat, vérszívók!

2023.05.27. 07:00

Egész éven át tart a kullancsinvázió

A legfertőzöttebb megyék közé tartozik Somogy kullancs szempontjából, s az utóbbi évek enyhe időjárása még jobban kedvezett a szaporodásuknak, már szinte mindenhol találkozni a vérszívóval.

Góz Lilla

Fotó: Torjay Attila

A közösségi oldalon terjed egy bejegyzés, amiben egy családapa arról számolt be, hogy még kisbabájukon is mászott egy kullancs. Udvarukban a köveken egy fehér plédet húzott végig, majd 98 kullancsot számolt össze rajta. 

Illusztráció
Fotó: Bencsik Ádám

– Egy oltóanyag van jelenleg forgalomban, amelyek a kullancsok terjesztette vírusos agyvelőgyulladás ellen nyújtanak védettséget, ezeket célszerű már télen elkezdeni beadatni – mondta Veress Zsolt balatonfeny­vesi háziorvos. Három oltásra van szükség a teljes védettséghez. – A vakcina nem tb-támogatott, darabja 7-8 ezer forintba kerül, de mindenkinek ajánlom az oltást – hangsúlyozta a háziorvos. Megjegyezte: a kullancs által terjesztett betegséget, a Lyme-kórt antibiotikummal kezelik. 

Illusztráció
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Kisalföld 

Nemcsak az emberek, hanem az állatok is egyre nagyobb veszélyben vannak az elszaporodott kullancsok miatt. – Már egész évben védekezni kellene az élősködő ellen, nincs olyan hét, hogy ne kezelnénk babéziás kutyát – mondta Garamvölgyi Rita kaposvári állatorvos. Hozzátette: a betegség főbb tünete a magas láz, levertség, a lép megnagyobbodása. Kiemelte: ha a kutyában kullancsot találunk, a lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani az élősködőt, ugyanis a korai felismerés, az időben megkezdett kezelés az állat életét mentheti meg. 

Nemrég egy kutatócsoport az Afrikából származó Hyalomma rufipes kullancs tíz olyan példányát fedezte fel a Balaton nyugati térségében, amelyek már bizonyíthatóan hazánkban jöttek világra. A 20–30 őshonos vérszívónkhoz ezzel most újabb csatlakozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában