Sonline.hu videó

2024.11.29. 19:50

Ezért drága a dubaji csoki, a Balatonnál is hódít a különleges finomság

Nem csak a TikTokon, de a Balatonnál is hódít a dubai csoki. A pisztáciás töltelékkel készült édességet Földes Csilla is elkészítette, bepillantottunk csokoládéműhelyébe, hogy megtudjuk mi a titka a hihetetlen zöld színnek. Megnéztük Balatonlellén, hogyan készül a különleges dubaji édesség.

Koszorus Rita

Dubaji csokit már nagyjából mindenki látott, ha máshogy nem, de az interneten mindenképpen. Kívülről semmi különös nem látszik rajta, de a belseje szaftos és zöldes színű. A valódi arab különlegesség magas minőségű temperált csokoládéból, pisztáciakrémből és úgynevezett knafeh rétegekből készül. A finomság olyannyira népszerű, hogy egy tábla akár 73 ezer forint is lehet. Az édességgyártók sorra csapnak le, sőt amióta népszerűsége csúcsára ért a dubaji csoki, már készült belőle golyó is, de szaloncukorként is hódít. 

Megnéztük Balatonlellén, hogyan készül a különleges dubaji édesség.
Megnéztük Balatonlellén, hogyan készül a különleges dubaji édesség.

A Balatonra is betört a dubaji-őrület

Természetesen aki csak teheti kipróbálja, hogyan készíthetné el a szemlátomást gusztusos finomságot, amelyre szó szerint mindenki harap. Földes Csilla, a balatonlellei Csilli Choco Bons alapítója sem tudott ellenállni az édességtrendeknek. – A vásárlók kérése volt tulajdonképpen, hogy legyen dubaji csoki. Én pedig engedtem és nagyon népszerű a kezdetektől fogva, mondta a balatonlellei csokikészítő. Az első tábla elkészülte óta nincs olyan nap, hogy ne csinálna dubaji csokit. Sőt a megrendelők felrobbantották Földes Csilla postafiókját, hiszen csak megrendelésre készít ilyen édességet. – A webshopba nem töltöm fel, mert szerintem összeomlana, mondta a cukrász nevetve. 

 

Drága és ritka minden hozzávaló 

Maga az eljárás nem bonyolult egy gyakorlott szakembernek, mint Földes Csilla. A nehézséget a hozzávalók beszerzése adja. – A pisztácia roppant drága, egy kilogramm belőle közel 50 ezer forint, amiből mindössze három nagy tábla és tizenkét kicsi készíthető el. A szezámkrémre, a speciális török tésztára sorbanállás van, magyarázta. Sőt ahogy egyre népszerűbb az arab finomság, úgy drágul folyamatosan minden alapanyag.

De az a forma, ami kizárólag ennél csokinál használatos is nagyon ritka és nagyon drága. Így annyira nem is meglepő, hogy a dubaji csoki nem a kommersz 800 forintos kategóriát képviseli, a Csilli Choco Bon's dubaji csokija 100 grammos kiszerelésben 2500 forintot kóstál. Az egyediségét a Földes Csillára jellemző festés adja, a belsejében található pisztáciás krém pedig úgy roppan az ember szájában, mint az álom. 

@sonline_hu Ezért drága a dubaji csoki. #foryou #balaton #choco #dubai #pistacia ♬ eredeti hang – SonlineTok - SonlineTok

Különlegesség a Közel-Keletről 

A csoki eltörésével szövetszerűen, szálasan törik a kissé bizarr zöld belső, ami nem más, mint a kataifi tészta. Ezt a közel-keleti élelmiszerüzletekben kadayif néven árulják. Ez az arab knafeh, avagy a török künefe nevű édesség egyik alapanyaga. A cérnametélt tésztára hajazó, de annál jóval vékonyabb tészta a Közel-Keleten egy kedvelt édesség alap. Az ötletadó knafeh desszertet a kataifi tésztán kívül még pisztáciakrémet és tahinit, azaz szezámpasztát, vajat és minimális sót tartalmaz. A töltelék krémes, de önmagában is van tartása, a kalóriatartalmát pedig jobb, ha jótékony homály fedi.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában