Pálinka

2025.02.01. 15:20

Cékla pálinkát is kóstolhattunk Bolhón

Kifejezetten jól sikerült a tavalyi termésből készült nedű. Az idén a bolhói zsűri elé vitt pálinka nagy része kiváló minőségű volt.

135 minta került Bolhó község önkormányzata pálinkaminősítő versenyének zsűrije elé, ahol a klasszikus ízek mellett fahéjas szilva, narancs és cékla pálinkát is kóstoltak az ítészek. Idén sem volt könnyű dolguk, hiszen a pálinkakészítő gazdák a tavalyi hibáikból tanulva még jobban figyeltek a minőségre. 

pálinka
135 minta a bolhói Pálinkaminősítő Versenyen
Fotó: Dombi Regina

15. alkalommal rendezték meg Bolhón a pálinkaminősítő versenyt, ahová a térség szőlő- és gyümölcstermesztő gazdáit hívták meg Bolhó község gyümölcstermesztő gazdái. Szombat délelőtt a bolhói művelődési házba érkeztek versenyzők Vízvárról, Nagyatádról, Szulokból és Taranyból is, a pálinkák minősítését külön pálinkaminősítő szakemberek végezték. 

Minőségben jobb a pálinka, mint a tavalyi versenyen volt 

Az idei évben is nagyon színes volt a paletta. Négy kategóriában lehetett pálinkát nevezni: fajtajellegű gyümölcs, pálinka párlat, ágyas pálinka és párlat kategóriákban adhatták le mintáikat versenyzők. A bolhói pálinkaminősítő versenyen a zsűri kóstolás után egyből értékeli a nevezett mintát különböző kritériumok szerint, ezt pontozza, majd arany, ezüst - vagy bronzminősítéssel jutalmazza. A legmagasabb pontszámot elért pálinkákat a verseny végén újra kóstolják, s azok közül választják ki a legjobbat.

Sántosiné Herman Anita hatósági ízbíráló, a zsűri elnöke elárulta, hogy a mintákat íz, illat és harmónia alapján pontozzák, amiket nagyon sok tényező befolyásolhat. 

  • Az időjárás egy nagyon fontos tényező, a napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége és hőmérséklet mind alakítják a pálinka minőségét.
  • Sok múlik a cefrézésen is, ami megmutatja, hogy a gazda mennyire gondos. A jó pálinka csakis egészséges és épp gyümölcsökből készülhet, illetve az is nagyon fontos az előállítás során, hogy tiszta edényben legyen tárolva. 
  • Fontos befolyásoló tényező még az is, hogy a pálinkát irányított erjesztéssel vagy cefrézéssel állítják elő. 

A 135 minta több mint a tavalyi és minőségében is jobb. Az ízbíróló úgy tapasztalta, hogy idén sokkal jobban figyeltek a gazdák a ”kevesebb, néha több elvre”, és igazán fantasztikus mintákat vittek eléjük. Elmondása szerint tavalyelőtt nagyon kevés gyümölcs termett, és sokan mentek a mennyiségi előállításra. Kevés gyümölcsből sokat akartak kihozni és ez nagyon érződött a tavalyi verseny mintáin, vagy előpárlatban vagy utópárlatban mutatkozott meg. 

Idén viszont hallgatva a zsűri értékelésére és jó szándékára, jobb mintákkal álltak a elébük.

pálinka
Különleges pálinka is került a zsűri elé.
Fotó: Dombi Regina

Minősítve értékel a zsűri

Sántosiné Herman Anita elmondta: arany, ezüst és bronz minősítéssel értékelik az ítészeket a mintákat, minden pálinka kap valamilyen minősítést. Bronz minősítést az a pálinka kap, ami nem hozza azt a karaktert, amit kellett volna neki hoznia.

A pálinkák kóstolása vakon történik. A jelentkezők, már a versenyt megelőző nap leadják mintáikat a bolhói faluházban, majd a nevezési díj befizetése után palackot és fadugót kapnak, amibe belekerül a nevezett minta. Ez kap egy sorszámot és így kerül a zsűri elé. 

Fontos, hogy mely tételek értékelését kell előre venni. 

  1. Először jönnek a neutrális, tehát nem kifejezetten karakteres ízek, mint például az alma, körte, cseresznye vagy a szilva. 
  2. Ezek után jönnek a vadgyümölcsök.
  3. Őket követik az ágyas vagy érlelt pálinkák.
  4. Végezetül pedig az egzotikus minták, mint például a kivi és a narancs.
A zsűri elnöke, Sántosiné Herman Anita Varga Józseffel értékeli a pálinkát. 
Fotó: Dombi Regina

Majd a négytagú zsűri kóstol és egyben minősít. Kitöltik a pálinkát, várnak vele picit, hiszen ha hideg a minta, nem adja ki a megfelelő ízeket. Fontos tudni, hogy a pálinkát nem hűtjük, a megfelelő kóstolási hőmérséklet 20 fok. 

Megnézik a színét, megillatolják, abban keresik a gyümölcsre jellemző vonásokat, s eztán jön csak a kóstolás. Majd jön a szárazkóstolás, ami a pohár megillatolását jelenti azok után, hogy abból már a nedűt kiitták. 

A zsűri tagjai: Varga József, Segesdről, Csurgóról Ilia Csaba, polgármester – a bolhói Borminősítő Versenyek elnöke – Sántosi Csaba és Sántosiné Herman Anita pedig Porrogszentkirályról érkeztek. 

pálinka
Az ítészek – Ilia Csaba és Sántis Csaba – értékelik a pálinkát
Fotó: Dombi Regina

20 éve indult el Bolhón a minősítés

20 évvel ezelőtt indult el Bolhón a minősítői verseny, igaz akkor még csak borminősítéssel. Horváth Ádám, akkori polgármester – aki mai napig is lelkes résztvevője az eseménynek – kereste fel Ilia Csabát, akkori hegybírót Csurgón, hogy valamilyen rendezvényt létre kellene hozni a faluban, és legyen ebben segítségére. Szívesen mondott igent, hiszen volt már megfelelő tapasztalata a szőlővel és annak feldolgozásával, így megszervezték az első borversenyt a faluban. 

Az első öt alkalommal csak borverseny volt, majd megpróbálták kiegészíteni az eseményt, és így vezették be a pálinkaminősítő versenyt is. Öt-hat éven keresztül együtt bonyolították le az eseményt, de aztán a pálinkát készítők száma úgy megnövekedett, hogy azóta már külön eseményként bonyolítják le azokat. 

pálinka
Pálinka mellett sok egyéb finomság is akadt a versenyen.
Fotó: Dombi Regina

Koril György, a rendezvény főszervezője elmondta: hamarosan kinövik a bolhói faluházat, évről évre egyre több a jelentkező. A hangulat mindig remek, hiszen a finom pálinkák mellett finom ételek is várják őket. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában