Felelős megőrzés

A magyarságtudat mélyre nyúlik, értékeink pedig tovább erősítik ezt. De lesz-e ereje ennek a közös tudatnak a jövőben?

Az egészen bizonyos, hogy legalább egy értéke mindenkinek van. Amit el nem adna semmi pénzért, amit soha nem cserélne másra, s hallani sem akar arról, hogy meg kell váljon tőle. A hajléktalan féltve őriz kabátja zsebében egy megfakult fényképet szebb idők éveiből, mások addig használják életük első pénztárcáját, melyet egy számukra fontos embertől kaptak, míg le nem szakad róla a csat. Tulajdonosa számára mindkét holmi felbecsülhetetlen, egyik sem merülhet feledésbe. Ahogy „közös” értékeink sem, melyekkel egyre csak gazdagodnak a nyilvántartások.Habár a kisiskolások álmai között gyakran feldereng a múzeumlátogatások rémképe, a gyűjtemények bővítése mögötti nemes szándékot senki sem kérdőjelezheti meg. Félretéve mindennemű önös érdeket, az értékekről közösen kell gondolkodnunk. Megőrizni őket felelősséggel. Nem pusztán aktagyártás és dokumentálás ez. Sokkal inkább becsületbeli ügy. Hiszen a jövő nemzedékének is támpontot ad, hogy miképpen gondolkodtak a múlt társadalmában, fontosnak tartották-e szellemi, s tárgyi értékeik megőrzését.

A Somogyi Értéktár, s a megye településeinek helyi értéktárai döntésükkel együtt felelősséget is őriznek. Például a jó gyakorlatok megőrzésének felelősségét. Így nyerhette el tavaly méltó jutalmát a lábodi vadászterület is, mely gímszarvas populációjával, s tudatos vadgazdálkodásával öregbítette a megye hírnevét messze földön. A kisgyaláni római katolikus templom is éppen olyan egyedülálló emlék, mint a kézzel már meg nem fogható – a Hungarikum Bizottság elé is terjesztett – munkásság, melyben Fekete István egy országnak adott útravalót… Ráadásul éppen Gölléből, ahonnan ezúttal a bélyeges téglagyűjtemény is elnyerte méltó elismerését, s a falu emlékezetének sokat jelentő út menti keresztek is az értéktárba kerültek.

Ám mindez nem a jelennek szól… A magyarságtudat mélyre nyúlik, értékeink pedig tovább erősítik ezt. De lesz-e ereje ennek a közös tudatnak a jövőben? Erre a majdani generációk adhatnak választ, amikor is hosszú évtizedek múlva előkerül egy irat a porosodó szekrény egyik szegletéből, amin valamelyik somogyi emlék szerepel. Érték lesz-e a múlt akkor…?!

Kommentek