Óvodás a késsel

Ahogy fagyponthoz érkezik télvíz idején a napi hőmérséklet, disznóölés hangjaira ébredni körülbelül ugyanolyan különleges hajnalban, mint máskor a kakaskukorékolásra.

Az ember megrántja a vállát, s ha elsétál a porta előtt, a lehető legnagyobb nyugalommal kíván jó munkát, s folytathatja a napját, hisz” nincs ott semmi látnivaló. Idehaza a családi hagyomány őrzi, hogyan kell feldolgozni a hizlalt állatot, melynek sorsa, ha elfogadjuk, hogy ez gyakorlatban az élet elvételét jelenti, ha nem, csakis egyféleképpen végződhet. Az ilyesmiből tizenkettő pont egy tucat. Egy most mégis megdöbbentette a közvéleményt.A Somogytól nem is annyira messze fekvő Sellyén a minap elkövetett és levideózott disznótorból lett országos hír, s nem azért, mert valamiféle rekordkoca esett áldozatul, s sajnos nem is annak okán, hogy egy új, humánusabb eljárást mutattak be arra, miként kell fájdalom nélkül vérét venni az állatnak. Éppen ellenkezőleg. Az esti híradókba is bekerült, ahogy a kitakart arcok – azaz felnőttek – miként biztatják az óvodás korú gyermeket arra, hogy a lefogott, azaz nem szabályszerűen elkábított disznót, egy edzett pengével szúrja torkon. A felvétel alapján a gyermek engedelmesen végrehajtja a mozdulatot, a végén egy női hang meg is dicséri…, ne legyünk prűdek és harsányak sem: de a gyilkolást. Az ügy kapcsán állatkínzás miatt tettek feljelentést.

Nem eldöntve az elvi vitát, hogyan kell/lehet szépen megölni valamit, nem a disznó megpecsételt sorsától rettenetes az eset, hanem az óvodásból kigyötört, kötelező barbárság miatt. Mindenki ismeri, ahogyan faluhelyen, általában a fiúgyerekeket kiszólítják a felnőttek kisiskolás koruktól a malac farkát fogni disznótor reggelén, aztán, ha ésszel feléri, edényt tartani a véres hurka kifolyatott alapanyagához.

Ez nem jelenti azt, hogy minden férfiból szakavatott böllért képez a család és a néphagyomány, de legalább azt sem hiszik, hogy a kolbász szeletelve, vákuumfóliában születik. Persze ezt a tudást úgy is meg lehet szerezni, hogy közben az ember lelkét ne gyilkoljuk meg. A sellyei családnál sajnos nem sikerült…

Kommentek