szuperédes

2017.07.22. 08:20

Tengernyi tengeri – nagyhatalom vagyunk csemegekukoricából

A világ második legjelentősebb csemegekukorica exportőre Magyarország. Tavaly 250 ezer tonna kivitel történt főként Franciaországba és Németországba. Az agrárszakemberek szerint növelni lehetne a magyar termőterületet, ha lennének hűtőházak és konzervgyárak, ahol helyben fel tudnák dolgozni a kukoricát.

Szűcs Tibor

Tengernyi kukorica van a kaposvári Nagypiacon, szinte nincs olyan stand ahol nem árulnak szuper édes csemegekukoricát, csövenként 100-120 forintot kérnek. A kereskedők az áru nagy részét helyi termelőktől szerzik be. Rádóczi Imre szerint az idén nagyon jó a kukorica minősége, a gazdák odafigyeltek az öntözésre, jól kiteltek a szemek. Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, az Egyesült Államok után pedig a világ második legjelentősebb exportőre.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: Magyarország Európában elsőnek számít az exportőrök között. 34-35 ezer hektáron termel hazánk csemegekukoricát: a vezető megyék Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Somogyban 150-155 hektár területre vetettek a csemege kukoricából. Hozzátette: a klímánk nagyon alkalmasa szuperédes fajták termesztésére, azonban a megtermelt mennyiség 95 százalékát exportáljuk. Gombos Sándor szerint Somogyban növelni lehetne azoknak a területeknek a nagyságát, ahol csemegekukoricát termesztenek. A szakember elmondta: szükség lenne hűtőházra és konzervgyárra, hogy helyben fel tudják dolgozni és ne alapanyagként adják el a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában