Hiányszakma

2017.09.14. 20:00

Kevés a kőműves, de burkolót is alig találni

 – Vészesen kevés az iparos – hangsúlyozta Semperger János, az Iposz kaposvári elnöke. – Az utóbbi 15-20 évben a fiatalok nagy része feljebb akart lépni, érettségire vágyott, s egy idő után aztán a gazdaság szereplői és a lakosság azzal szembesült, hogy elképesztő mértékben megcsappant a kisiparosok száma. Alig van kőműves, de burkolót is alig találni.

Harsányi Miklós

Ezt különösen azok érzik, akik lakást akarnak felújíttatni, s bizony így fordulhat elő, hogy a korábban egy-két hetes munka manapság könnyen hónapokig is elhúzódhat. Somogyban kevés a kőműves, a villanyszerelő, a burkoló, de sokat kell várni a festőkre és az ácsokra is. Volt, aki külföldön próbált szerencsét, mások visszaadták az ipart, s nyugdíjba vonultak.

Semperger János úgy fogalmazott: a fiatalok zöme nem akarja összekoszolni a kezét, s ezért inkább más, könnyebb megélhetéssel kecsegtető szakmák közül választanak. Csakhogy ha a most még aktív 50-60 éves iparos korosztály kiöregszik, s végleg visszaadja a vállalkozói engedélyt, akkor a mostaninál is súlyosabb munkaerőhiány léphet fel. Az Iposz elnöke rámutatott: a szakmák népszerűsítésén túl közvetlenül célszerű megszólítani a fiatalokat. Érdekes élményeket élhetnek át a vállalkozás- és üzemlátogatások alkalmával, látványos beruházások megtekintése az újdonság erejével hat, s többek közt az ilyen és hasonló programok elősegíthetik, hogy minél többen válasszanak az építőipari szakmák közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában