Türelem

2017.11.18. 15:55

Jobb ár reményében várnak a kukorica eladásával

Bár az utóbbi napok esőzése miatt leállt a kukorica betakarítása, a 68 500 hektárnyi növény 98 százalékát már betakarították, a termésátlag nyolc tonna körül alakul. A gazdák osztanak-szoroznak: aki tehet, kivár a termény értékesítésével.

Harsányi Miklós

– Még folytatjuk a kukorica betakarítást, nem volt elég tárolóterünk – mondta Zsiga Lajos, a göllei Korona Szövetkezet elnöke. – Hétfőn viszont az eső miatt álltunk le egy napra, de kedden újra folytattuk a munkát: a 395 hektárból már csak száz hektár van vissza.

A megye a nagy kukoricatermesztők közé tartozott, hat évvel ezelőtt 110 ezer hektár kukoricát vetettek a gazdálkodók – közölte Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. – Meghatározó növény a vetésforgóban. A kritikus nyári aszályok miatt a termesztése visszaszorult, jelenleg 68 ezer 500 hektáron termesztik a kukoricát Somogyban. A csökkenés másik oka: monokultúrás termesztése sem megengedett, így a gazdáknak repcével és napraforgóval kellett kiváltani a mintegy 50 ezer hektárt. Megyénkben a 70 ezer hektár körüli vetésterület stabilizálódni látszik.

A kukorica 98 százalékát már betakarították, a termésátlagok nagy szélsőségeket mutatnak, a nyáron ugyanis jelentős eltérés regisztráltak a csapadékeloszlásban térségünkben. Gombos Sándor kiemelte: ennek ellenére megyénkben hektáronként nyolc tonna körüli átlagtermés várható, a szóródás nagy, hektáronként négy és tíz tonna között változik.

Csehi Jenő balatonöszödi családi gazdálkodó 60 hektárt művel, a tíz hektáron termesztett középérésű kukoricán már túladott. – Az időjáráson kívül a vadkár is komoly problémát jelentett idén a kukoricánál, úgy számoltam, hogy nagyjából egymillió forint kiesés lehet – mondta. – Ennek köszönhetően négy tonna körül alakult a hektáronkénti átlaghozam, miközben tavaly jóval meghaladta a tíz tonnát. A termény egy részét tonnánként 36 ezer forintért a szesziparnak adtam el, a kereskedő 44 ezer forintért vitte el.

A tavalyi 12 tonnás átlagterméssel szemben alig hét tonnát értek el a somogyvári Mezőgazdasági Zrt. földjein, raktárkapacitás hiányában a termény egy részét értékesítették. Jancsekity Ferenc elnök szerint ilyen eredmények mellett a tonnánként 44-45 ezer forintos összeg jó esetben épphogy fedezi a költségeket, így a betárolt áru eladásával várnak.

– A korábbi évek tapasztalata szerint január végén, április elején drágul a kukorica, örülnénk, ha 2018-ban is újból folytatódna a folyamat – tette hozzá. – Igazán akkor lennénk elégedettek, ha a felvásárlók tonnánként 50 ezer forintot fizetnének. Szükség van a bevételre és a kiszámítható piaci körülményekre, csaknem 40 dolgozót foglalkoztató, egymilliárd forint forgalmú cégünknél időszerű a fejlesztés. Hosszan lehetne sorolni az igényeket, a talajműveléssel kapcsolatos berendezéseken kívül új erőgépek beszerzése is lényeges: ez akár 100-150 millió forintba kerülhet.

 

November végéig utal a kincstár

Somogyban 2017-ben közel 6400 ügyfél mintegy 252 ezer hektár kapcsán igényelte az egységes kérelem keretében területalapú támogatást, ami csaknem 11,5 milliárd forint SAPS támogatást továbbá 6,3 milliárd forint úgynevezett zöldítési támogatást jelent a gazdálkodók számára.

– Az október 16-án kezdődött előlegfizetési időszakban eddig területalapú támogatásban közel 2600, míg a zöldítésben több mint 3200 somogyi termelő részesült – tájékoztatott kedden a megyei kormányhivatal. – Az előlegként kifizetett összeg közel 3,5 milliárd forint.

A területalapú támogatáson túl előlegfizetésben részesülnek az úgynevezett VP-AKG és a VP-ÖKO programban résztvevők, a kistermelői támogatást igénylők, illetve a Natura 2000 és a természeti hátránnyal érintett területen gazdálkodók is. Az állattartók az idén összesen hét jogcímen számíthatnak támogatási előleg kifizetésére. A Magyar Államkincstár november 30-ig folyamatosan utalja az előlegeket a termelők bankszámlájára.

 

 

 

Szeszipari kapcsolat

Újabb értékesítési csatornák után kutattak az utóbbi időszakban is a kukoricatermesztők. Somogyból jelentős mennyiségű árut vásároltak a szeszipari vállalatok, amelyek stabil termelést tesznek lehetővé a gazdák számára. Biztos piac, kiszámítható a bevétel, bár ebben az esetben a felvásárlási ár alacsonyabb, mivel már 20-25 százalékos víztartalommal vásárolnak árut, s nincs szükség a termény szárítására. A szerződéses hónaptól függően változik az összeg, jelenleg tonnánként 35 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában