virtuális pénz

2017.12.29. 14:00

Bitcoin: óriási haszon vagy teljes összeomlás?

Megyénkben is hódít a virtuális pénzek gyűjtése, főként az informatikusok és a műszaki értelmiségiek körében. Hatalmas haszonnal kecsegtet, ám a szakértők arra figyelmeztetnek: a fedezetlenség vége összeomlás is lehet.

K. G.

Egyesek a világháló nagy vívmányának tartják a virtuális pénzeket, mint a bitcoin, mások szerint ez olyan lufi, amely ki is durranhat. Szakértők szerint az ismert pénzügyi világ jövőjét a Szilícium-völgy jelenti, ám onnan indulhatnak majd ki a következő pénzügyi válságok is a fedezetlen internetes pénzek miatt.

A bitcoin azonban ma még nagyon csábító: csak az idén 15–20-szoros, ötéves távon már több ezerszeres hasznot lehetett elérni rajta. A rendszer működését viszont kevesen értik, és a jelenlegi helyzetben az sem világos, mennyi a kriptovaluták reális értéke. Sokan a XXI. század legnagyobb pénzügyi innovációjának tartják, mások szerint hamarosan várható az összeomlás. Karácsonykor megingott a bitcoin értéke, de 2018-ra újabb emelkedést jósolnak.

Tíz éve figyelik már Somogyban is a hozzáértők, mi történik a kriptovalutákkal, mondta az általunk megkérdezett kaposvári szakértő, aki a blogján is rendszeresen értekezik a bitcoinról.

– A kriptovaluták közül Somogyban elsősorban a bitcoint próbálják meg gyűjteni az informatikusok és a műszaki értelmiségiek – mondta Kormos Attila informatikus. – Sokan az aranyhoz hasonlítják. A technológia, ami mögötte van, az informatikusok számára nem bonyolult. Ez egy kódsor, ami fokozatosan növekszik, de véget ér majd 21 milliónál. Ezért addig mindenki szeretne részesedni belőle. Az informatikusok számára ez olyan, mint egy ereklye, mert tisztán digitálisan létezik. Bárkitől és bármitől függetlenül lehet csereberélni. Technikailag könnyű az adásvétele, léteznek mobiltelefonon elérhető pénztárcafájlok. Akár ki is nyomtatható a végeredmény. Somogyban is az a jellemző, hogy emberek a közösségi oldalakon egy előre megbeszélt időpontban találkoznak, és mobiltelefonnal bitcoint csereberélnek.

Kormos Attila tudomása szerint Budapesten már létezik olyan ATM, amely valódi pénzre váltja a bitcoint. Üzletekben, boltokban és kávézókban is lehet bitcoinnal fizetni a fővárosban. Somogyban erre még nem találhatunk példát, a legközelebb lévő ilyen hely Pécsen van. De vannak webáruházak, ahol bitcoinnal is lehet fizetni, s az erre specializálódott devizatőzsde-weblapokon lehet amerikai dollárra vagy más devizára átváltani. Az általunk megkérdezett pénzügyi elemző azonban nem tanácsolja, hogy bárki is komoly pénzzel szálljon be az üzletbe.

– Számomra a bitcoin egy lufi, megjósolhatatlan, mi történik vele. Meg is duplázhatja az árfolyamát, de össze is omolhat – mondat Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. – Nagyon kockázatosnak tartom, ezért aki befektetni szeretne, inkább vegyen valódi részvényeket. Ha összeomlik a bitcoin árfolyama, ez nem lenne hatással a reálgazdaságra. Ha jön egy összeomlás, akkor akik korán szálltak be, nyernek, akik későn, azok buknak...

Karácsonykor beszakadt az árfolyam

Az ünnepek idején beszakadt a bitcoin árfolyama, 2013 óta nem zuhant ekkorát, és elvesztette értékének mintegy harmadát, a 20 ezer dollár közeli csúcsokról 12 ezer dollár alatti mélységbe került pár nap alatt a jegyzés. Azóta azonban visszakúszott 16 ezer dollárra.

Kormos Attila szerint egy nagyobb eladási hullám okozta az esést: 4500 bitcoin cserélt gazdát, ami nagyon jelentős érték. Vagy kezdeti gyűjtögetők vagy kalózcsoportok dobták piacra. A chicagói tőzsdén a határidős bitcoin alapú kereskedés megjelenése nagyobb eladási hullámot indított el, de a jóslatok szerint újra emelkedés várható, és 2018-ban akár 20 ezer dollár felett is kereskedhetnek a bitcoinnal a tőzsdén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában