új tulaj

2017.12.14. 14:00

Hét év viszontagság után elkelt a várdai biogázüzem

Elkelt a várdai biogázüzem, amely hét éven át küzdött azért, hogy beindítsa a termelését, de nem sikerült. Most új tulajdonos vette meg a területet, szándéka szerint hat-nyolc hónap múlva megkezdődhet a működés. Ehhez még engedélyek beszerzésére és technológiai beruházásra is szükség van. Az új cég szerint somogyi alapanyagokat használnak majd, és a környékbelieknek adnak munkát.

Kovács Gábor

Új tulajdonosa lett a várdai biogázüzemnek, amely a megalapítása óta eltelt hét év után eddig még nem tudta megkezdeni a termelést. Most azonban új helyzet állt elő, amikor a holland befektetőhöz köthető Bio-E Kft. értékesítette a létesítményt egy a Révész Holding cégcsoportba tartozó kft.-nek. Bő egy hónapja írták alá a megállapodást.

A Révész Holding Zrt. egy száz százalékban magyar tulajdonú szállítási nagyvállalkozás, amelynek ötszáz kamionja és kétszázezer négyzetméter raktárfelülete van, valamint ingatlanfejlesztésekkel is foglalkoznak. A Révész Holding vezérigazgatója Székely Zsolt, aki egyben a várdai biogázüzemet működtető új cég ügyvezetője is.

– Azzal a szándékkal vásároltuk meg a várdai területet, hogy ott egy valóban működő biogázüzemet hozzunk létre – mondta lapunknak Székely Zsolt. – Jelenleg az üzem nem alkalmas a termelésre, mert hiányoznak az ehhez szükséges engedélyek. Ezen kívül egy technológiai beruházást is végre kell majd hajtani, ezen dolgozunk.

Az ügyvezető tervei szerint hat-nyolc hónap alatt lehetnek túl ezeken a teendőkön, így jövő augusztus táján indulhat meg a termelés teljes kapacitással Várdán. A tervek szerint a KAVÍZ-tól érkező szennyvíziszapot használnak majd fel áramtermelésre. Ezen kívül még Somogyból, főként a környékről származó szennyvíziszapot, trágyát, szerves hulladékot, vágóhídi melléktereméket használnak majd biogáz fejlesztésére.

A biogázüzemben somogyiaknak akarnak majd munkát adni. Első körben öt-hat embernek, és ha majd a cseppfolyós gázüzemet elindítják, még további három-négy munkavállaló kaphat állást, illetve újabb öt-hat ember akkor juthat majd munkához, amikor a hátramaradó komposztot értékesítik kertészeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában