hiányszakma

2018.01.27. 09:00

Azonnal munkába állhatnak a fiatal szakmunkások

Legyen szó bármilyen szakmáról, a fiatal szakmunkások szinte azonnal munkába állhatnak a helyi cégeknél.

Harsányi Miklós

Térségünkben húsz hiányszakmát tartanak nyilván, szakemberek szerint döntő kérdés, hogy a szakképzés gyors választ adjon a helyi munkaerőpiac elvárásaira. Ojtó Lajos, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke kiemelte: megyénkben közel hatvan vállalkozás kapcsolódik a gyakorlati képzésbe, s 2018-ban új elemekkel átszőtt programok könnyítik meg a pályaválasztás előtt álló diákok dolgát.

– Legyen szó bármilyen szakmáról, döntő, hogy a fiatal szakmunkások szinte azonnal munkába állhatnak a helyi cégeknél – hangsúlyozta Ojtó Lajos. – A folyamatos utánpótlás érdekében a SKIK rendezvényeivel hosszú évek óta hatékonyan próbál segíteni a pályaválasztás előtt álló diákoknak éppúgy, mint a szülőknek és a tanároknak. Arra kívánjuk felhívni a figyelmet: a versenyképes tudás és a szakmunkás bizonyítvány birtokában biztos megélhetéshez jutnak a fiatalok. A fiatalok döntését pozitívan befolyásolhatja, miszerint az utóbbi időben jócskán megnőtt a szakmunkások bére.

Ipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar vagy szolgáltatás: a SKIK alelnöke szerint valamennyi szakterületen számos új lehetőség várja a tizenéveseket, s akik hiányszakmát tanulnak, ösztöndíjat kapnak. A  diákok elhatározását az idén is számos bemutató, szakmai verseny, és üzemlátogatás könnyítheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában