kiskapuk

2018.01.05. 20:00

Egyre nehezebben tudnak elbújni a kétes vállalkozások

Somogyban tavaly a 460 cégalapítás mellett 719 megszűnést és 107 felszámolást regisztráltak. Szakértők szerint egyre átláthatóbb a cégstruktúra, s 2018-ban több fontos jogszabály léphet hatályba.

Harsányi Miklós

– Egy projektcéget hoztunk létre még tavaly novemberben, amelyik esküvőszervezéssel foglalkozik – mondta Pap Zoltán, a Bárány Fogadó Kft. ügyvezetője. – Több feladatot elvállal az új társaságunk, így dekoráció biztosításáról is gondoskodik.

Csökkenő megszűnési számokat és stagnáló cégalapítási mutatókat hozott 2017. Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója közölte: az évek óta tartó cégtörlési hullám csillapodóban van, de az egyensúlyi helyzet még távol van. Országosan 39812 cég szűnt meg tavaly, mely 14 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, s 26 903 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, Somogyban 460 alapítást, 719 megszűnést, és 107 felszámolást regisztráltak.

Szulimán József, a kaposvári Borostyán mezőgazdasági áruház tulajdonosa kiemelte: a cégmegszűnéshez részben tőkeszegénység vezethetett, ám a törölt vállalkozások jelentős része feltehetően nem végzett érdemi munkát. Szerinte a folyamat az idén tovább tart, s ezzel még átláthatóbbá válik a somogyi cégstruktúra is. – A pontos kimutatások révén mindennek nyoma van, ma már egyre nehezebben tudnak elbújni a kétes vállalkozások – hangsúlyozta. – Fontos, hogy minden rendben legyen ezen a téren is.

Kereskedelem, szolgáltatás, építőipar, agrárium és élelmiszeripar: Kalocsai Bálint, a böhönyei Szabadság Mezőgazdasági Zrt. elnöke szerint részben ezekben az ágazatokban számos cégalapításra lehet számítani, a gazdasági fejlődés hozadéka, hogy egyre több piaci szereplő próbál érvényesülni. A közel 500 millió forint bevételű társaság vezetője lényegesnek nevezte, hogy a most induló vállalkozások valós tevékenységet folytassanak.

Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke rámutatott: 2-3 éve tartó tisztulási folyamat figyelhető meg a cégalapításoknál, megszűnéseknél és felszámolásoknál, s bár arányait tekintve lesznek különbségek, ám a trend minden bizonnyal még hosszabb ideig eltart.

Jogi kiskapuk

A fővárosban alapították a legtöbb, 12782 céget tavaly, a legkevesebbet, 200-at Nógrádban. A dél-dunántúli régió megyéi közül Tolnában 283-at, Baranyában 662-őt jegyzetekbe. Pertics Richárd szerint a hazai cégstruktúra legnagyobb problémái közé tartoznak a jogi kiskapukkal történő visszaélések magas száma, a kintlévőségek behajtási nehézségei, illetve a felelősségre vonás bonyolultsága. 2018-tól több olyan jogszabály is érvénybe lép, amelyekkel ezeken igyekeznek segíteni a jogalkotók.

– Összességében a cégstruktúra további konszolidálódása várható 2018-ban is – tájékoztatott az Opten. – A felfutó gazdasági környezet növekvő cégalapítást indukálna, ugyanakkor a konszolidációs hatással együtt 2018-ban is 2017-hez hasonlóan 26 ezer körüli cégalapítás várható. A cégtörlések száma várhatóan még mindig messze meghaladja az alapítások számát, ugyanakkor 2017-hez képest tovább csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában