export

2018.01.07. 11:25

Kaposvári készülék szárítja a dél-amerikai hajakat

A kaposvári hajszárítót Uruguayban használhatják, a nagyatádi gépipari berendezést Lengyelországba szállítják, s nagy durranásnak ígérkezik a kínai piac az egyik nagy somogyi húsipari vállalatnak. Új év, új piacok, busás dollár és euró bevétellel kecsegtető üzletek: a helyi cégek 2018-ban igyekeznek tovább bővíteni a külpiaci részesedésüket.

Harsányi Miklós

– Időnként távoli országokból is befut egy-egy megrendelés, így 2018-ban Argentína, Urugay és Chilén kívül várhatóan az Egyesült Arab Emirátusokba is exportálunk – hangsúlyozta Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója. – Általában szépségápolási termékekre kapunk megrendelést. A hajszárító és a fényepillátor mellett arcmasszírozót kérnek a kereskedők, s feltétlenül folytatjuk a mexikói kapcsolatunkat is.

– Egy autóipari társaságnak a segélyhívó berendezésekhez szükséges akkumulátorcsomagot készítjük: 2018 lesz az első teljes üzleti évünk – tette hozzá. – A nagyon távoli országokba bizonyos szállítmányokat nem repülővel küldjük el, hanem hajóval. Az akkumulátor esetében a biztonsági előírások miatt egyszerűbb, igaz, a szokásosnál jóval tovább tart, amíg megérkezik az áru. A Kaposvári Videoton termékeinek 95 százalékát exportáljuk, döntő részét azonban 2018-ban is Nyugat-Európába.

Kocsis Pétertől, a nagyatádi Büttner Kft. kereskedelmi vezetőjétől tudjuk: elsődleges célpiacuk Németország, de Ausztria, Hollandia, Csehország, Románia, Dánia, Belgium, Svájc és Luxemburg mellett Franciaországba és havi rendszerességgel Kanadába is szállítanak. Az idén úgy tervezik, hogy a tavaly második félévben megszerzett ukrán piaci jelenlétünket tovább erősítik. Szerszámlapokat és egyéb szerszám alkatrészeket szállít a 4,7 milliárd forint forgalmú dél-somogyi

A dán kapcsolaton túl még Svédországban és Finnországban lehetnek esélyeik. A 250 dolgozót foglalkoztató vállalat vezetői abban bíznak, hogy áttörést érnek el a szlovák és lengyel célpiacon is. Kocsis Péter rámutatott: a tervek végrehajtásához elsősorban a gyártáshatékonyságot kívánják növelni a modern kori gyártástechnológiai trendeknek – ipar 4.0 – megfelelően.

Húsbavágó export

– Az idén az export eladásaink további növelését tervezzük – hangsúlyozta Barakka Larisza, a kaposvári Kométa export igazgatója. A 2018-as tervek közül kiemelkedik a kínai export beindítása, ahová első lépésként húst szállítanak majd, de abban bíznak, hogy hamarosan feldolgozott készítmények kivitelére is lehetőségük nyílik. A cég munkatársa kitért rá: a Kométa ismét sikeres évet zárt. Forgalmuk meghaladta a 42 milliárd forintot, s 2018-ra további növekedést terveznek, s folytatják a fejlesztéseket is.

A vállalat export értékesítése évről évre nő, mára több mint 40 országban kaphatóak a Kométa termékei. Barakka Larisza a legjelentősebb célpiacnak Olaszországot és Németországot nevezte, s Japán felé is jelentős az értékesítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában