nagy a kereslet

2018.02.01. 13:20

Bárányhiány van, drágulhat a hús

A korai húsvét miatt élénkül a kereslet a somogyi bárány iránt, az előrejelzések szerint áremelkedésre számíthatnak a juhtenyésztők.

Góz Lilla

Paládi Vince 1983 óta foglalkozik juhtenyésztéssel, az előző évekhez képest korábban, már decemberben elletett kaposmérői tanyáján, hogy az ünnepekre már legyen nagyobb báránya. Húsvétra háromszáz bárányt ad le a hetesi feldolgozóba. – Egy 35 kilós bárányért az idén 26 ezer forintot kaptam, miközben a takarmány költsége átlagosan 5-6 ezer forintra tehető tehető állatonként – mondta érdeklődésünkre, hozzátette, azt reméli, hogy az ünnepre a felvásárlási ár emelkedni fog.

Holló Krisztián, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének dél-dunántúli régióvezetője elmondta: a március végi ünnephez az ágazat próbál alkalmazkodni, emiatt korábban kezdődtek az elletések. Az állomány stabilnak mondható, az előző évekhez képest nem változott, stagnál a nagysága. – A magyar bárány élőállatként Olaszországba, Törökországba, míg feldolgozottan Ausztriába, Svájcba kerül. Évente 650-700 ezer bárányt adnak el az Európai Unióban a hazai állattartók, húsvét környékén ennek a huszonöt-harminc százaléka kerül piacra – mondta el Holló Krisztián.

– Nem könnyű idén hozzájutni az alapanyaghoz, bárányhiány van – emelte ki Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója. – Azt tapasztaljuk, hogy nőtt a külföldi kereslet a magyar bárány iránt, főként Svájc és Ausztria rendel nagyobb mennyiséget. Ezt viszont nem könnyű teljesíteni – tette hozzá. Juhász Pál szerint ugyan nem mutat nagy irányú csökkenést az állomány száma, mégis azt tapasztalják, hogy kevesebb bárány érkezik hozzájuk.

– Van, aki kivár, hogy az ára hátha tovább növekszik. Most hatszáz forint helyett hétszázért vesszük a 35 kiló felettit, a tejes bárányt pedig a korábbi 8-900 forint helyett 1100-ért – mondta el a hetesi vágóhíd tulajdonosa. Csak a húsvéti időszakban 4-5 ezer darabot vágnak, éves mennyiségük egyharmadát. Szinte minden második állat külföldre kerül, de tapasztalják, hogy a hazai kereslet is élénkül. Már nem csak az olcsóbb pörkölthúsnak valót keresik, hanem a drágább árkategóriájú combot és a báránygerincet.

Hazánk a juhfogyasztásban hátul kullog az európai országok között. Míg a görögök évente 15 kilónyit is megesznek belőle, addig mi magyarok mindössze 30 dekát. A bárányhúsnak nemcsak az íze egyedülálló, zsírtartalma alacsony, könnyen emészthető ugyanakkor vitaminokban gazdag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában