munkavédelem

2018.02.08. 11:30

Kevesebb munkahelyi balesetben sérültek meg a somogyiak

Az előző évinél kevesebb, 2017-ben összesen 618 munkahelyi baleset volt Somogyban. A három halálos tragédián kívül egy súlyos csonkolásos esetnél is helyszíneltek a hatóság munkatársai, s a legfrissebb összegzés szerint a 35-44 év közötti férfiak szenvedték el a balesetek zömét.

Harsányi Miklós

– Elég egy másodpercnyi kihagyás vagy rossz mozdulat, s máris megvan a baj – hangsúlyozta Semperger János, az Ipartestületek Országos szövetségének (Iposz) kaposvári elnöke. – Az építőipar például sok aprónak tűnő veszélyt rejt,  megnyugtató  volna, ha ezzel valamennyi dolgozó tisztában lenne. Nagy a hajtás, s hiába az évtizedes rutin, a szabályszegők előbb-utóbb bajba sodródnak. A biztonsági szabályok betartása alapvető lenne ebben a különösen veszélyes ágazatban.

Somogyban 2015-ben 633, két éve 727, 2017-ben 618 munkahelyi balesetet jelentettek be, derült ki a megyei kormányhivatal tájékoztatójából. 2016-ban öt, tavaly három halálos tragédia következett be, a múlt évben egy súlyos csonkolásos, illetve nyolc egyéb súlyos munkabaleset is történt.  Az esetek túlnyomó többsége az utóbbi három évben egyebek mellett a feldolgozóipar, a szállítás, a raktározás, az építőipar, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás továbbá a gépjárműjavítás területén következett be. A dolgozók számát tekintve a munkabalesetek zöme az 50-249 főt foglakoztató munkáltatóknál fordult elő, s nagy részük férfiakat érintett.

– Minden területnek megvannak a speciális veszélyforrásai, de általánosságban elmondható, hogy a munkaeszközök esetében szükséges biztonsági berendezések – védőburkolatok, védőberendezések – biztosítottak és működőképesek legyenek – közölte a megyei kormányhivatal. –  Fokozottan figyelni kell, hogy a munkavállalók ismerjék a munkavégzésükhöz kapcsolódó általános és speciális előírásokat.

A védőeszközök állandó alkalmazása és az előírások következetes betartása: a bálványosi Nagy Sándor nehézgépkezelő szerint az a jó, ha valamennyi vállalkozásnál ez a fő csapásirány.  Vasvári János, a  nagybajomi Vasi Group Építőipari Kft. ügyvezetője kiemelte: aprólékosan előkészítik az építkezés helyszínét, többszörösen ellenőrzik a munkafolyamatokat. Különösen nagy gondot fordítanak az állványozásra,  az elemek szakszerű rögzítésére.

– Nem volt munkahelyi balesetünk, most kilenc dolgozónk végzi az egyik középiskolai kollégium hőszigetelését – mondta. – Beszereztük az összes védőeszközt, az építkezés során arra is gondolni kell, hogy olyan bakancsot használjanak a munkások, amit nem szúr át a szög.

Csehi Jenő balatonöszödi agrártermelő amondó: a mezőgazdaságban is bőven akad olyan feladat, amely balesetveszélyes lehet. A betakarítás vagy bálázás során éppúgy sérülés érheti a dolgozót, mint a gépek karbantartásakor. Zsalakó Ernő Baté polgármestere azt mondta: akárcsak a vállalkozásoknál, a közmunkások esetében is kiemelt figyelmet szükséges fordítani a balesetmegelőzésre.

– Legutóbb épp a fametszés kapcsán tartottunk felkészítést a közfoglalkoztatottak számára – folytatta. – A metsző, illetve a multifunkciós motoros ágvágó kezeléséről is szó volt, mindenkitől szigorúan megköveteljük a szabályok betartását. Védősisak, fülvédő és védőszemüveg is a dolgozók rendelkezésére áll, nálunk nem történt munkahelyi baleset.

Lábát törte az egyik munkás

– A dagasztógépbe munka közben nem lehet belenyúlni: ezt értelemszerűen minden dolgozónk tudja, mégis időnként munkabiztonsági oktatáson vesznek részt – emelte ki Brunner Róbert, a kaposvári Brunner Pékség tulajdonosa. – Ez a szakterület is veszélyes, ám ha rendszeresen felfrissítik a tudásukat, az növeli a termelés biztonságát. A sütödében nem történt mostanában  munkahelyi baleset, viszont néhány éve az egyik munkába érkező dolgozónk megcsúszott a jeges ipartelelepen, s eltörte a lábát.

A munkavédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi a munkáltatókat, az országos programhoz kapcsolódva folyamatban van a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeinek célvizsgálata. Somogyi szakemberek az első félévben a gépek biztonságának munkavédelmi ellenőrzését is elvégzik, később mezőgazdasági vállalkozásokat keresnek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában