foglalkoztatás

2018.02.04. 09:00

A piaci élénkülés újabb somogyi állásokat teremt

Somogyban legutóbb 13 986 álláskeresőt tartottak nyilván, közülük 1563 a pályakezdő, s 6427 embernek legfeljebb általános iskolai végzettsége van. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 66 hónapnyi folyamatos csökkenést követően továbbra is rekordalacsony, 3,8 százalékos hazánkban a munkanélküliség.

Harsányi Miklós

– Tovább bővült a csapatunk: két új dolgozót vettünk fel az év végén, illetve az idén – mondta Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója. – Az egyik korábban közmunkás volt, a másik munkanélküli. Ezzel a lépéssel mostanra 46 fősre gyarapodott az agrárcégünk, s az élet újra és újra bebizonyítja, hogy az állattenyésztésben nagy szükség van a stabil munkáslétszámra. A gazdaságban 550 szarvasmarhát tartunk, naponta 14500 liter tejet szállítanak el tőlünk, lényegében 365 napos műszakról beszélünk.

Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton ügyvezetője azt mondta: az elmúlt hetekben közel 30-al nőtt a dolgozók száma, nagy részük a megyeszékhelyen állt munkába. Még mindig gond, hogy nehezen találnak szakmunkást, illetve mérnököt, s mivel további megrendelésekhez jutott a cég, így újabb vezetők – többek közt üzem-, illetve üzletág – jelentkezését várják. Eközben számos kisebb somogyi vállalkozás követi a nagyok példáját.

– Férfi zakókat, mellényeket s női blézereket készítünk német piacra – közölte Makkó Istvánné, a kaposvári Lad Ruházati Kft ügyvezetője. – Jelenleg kilenc dolgozónak adunk munka, s ha az új pályázat lehetővé teszi, akkor további két varrónőt kívánunk felvenni.

A kaposvári TBG Otolecz Kft-nél stabilan öt embert foglalkoztatnak, s amennyiben kedvezően alakul a piac, újabb dolgozókat vehetnek fel, tudtuk meg Otolecz Árpád cégvezetőtől. Segesden magasabb fokozatba kapcsoltak: az 580 munkatársat foglalkoztató Ferrokov cégcsoport 2017-ben közel 60 dolgozóval bővült. Tallián Attila ügyvezető igazgató rámutatott: a következő hónapokban további 5-10 új munkatársnak akarnak biztosítanak lehetőséget.

– A termékskála bővült, alapvetően ez tette lehetővé a dolgozók alkalmazását – folytatta. – A villamos teherelosztó készülékek acéltartó szerkezetén kívül földre telepített napelem rendszerhez is készítünk alkatrészeket.

Alkalmazkodnak  a változó világhoz

A nyilvántartott somogyi álláskeresők közül 7118 volt a férfi, s 6868 nőt regisztrált a statisztika. A megyei kormányhivatal arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a 25 évesnél fiatalabbak  száma 2523 volt, s 4389 ötven évesnél idősebb nőt, férfit rögzítettek a kimutatásokban. A végzettséget tekintve továbbra is jelentős szóródás tapasztalható: 6427 somogyi álláskereső legfeljebb az általános iskolát végezte el, a 4259 szakmunkás képesítésű személyen kívül 2840 középiskola érettségivel rendelkező keres munkahelyet, továbbá 459 diplomás is nyilvántartana. A tartósan nyilvántartott álláskeresők száma 3919.

A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya az első félévben egyebek mellett CNC gépkezelő, kárpitos, épület- és szerkezetlakatos, elektronikai műszerész és integrációs – felzárkóztató, munkavállalói kulcskompetenciákat fejlesztő – tanfolyamot is indít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában