családban marad

2018.03.08. 20:00

Generációváltás: kell a tapasztalat, de a fiatalos lendület is

Szerencsés, ha családban marad egy vállalkozás, biztosítva a generációváltást. Ugyanakkor több területen is idősödik a vállalkozói réteg, szükség van a fiatalokra. A közeljövőben új vállalkozások alakulhatnak a régióban.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

Szerencsés, ha átveszi a következő generáció a családi vállalkozást. Azonban nem minden cégnél van ily módon utánpótlás, számos esetben pedig más irányban érdeklődik a fiatalabb nemzedék. Ezzel együtt több területen is idősödik a vállalkozói réteg.

Az elkövetkező években közel 1400 új vállalkozás is alakulhat a dél-dunántúli régióban egy program révén, mely somogyi fiatalok és regisztrált álláskeresők munkaerőpiaci helyzetét is javíthatja, de elősegítheti a vállalkozói generációváltást is.

Szabó Krisztián az édesapja által alapított vállalatot viszi majd tovább. – Nem a cég átvétele az elsődlegesen fontos, hanem hogy együtt dolgozzon a két generáció – mondta a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. gazdasági vezetője. – Édesapámmal sokszor együtt megyünk tárgyalni, ami bizalmat ébreszt a partnerekben, s megmutatja, vannak további terveink, fejlődési lehetőségeink. Az idősebb generációknak nagy szakmai tapasztalata van az iparban, persze, ugyanúgy szükség van e területen a fiatalok nyitottságára az új dolgok iránt.

– Akkor erős egy régió, ha meg tudja tartani a fiataljait – mondta Bezerics Dániel, a balatonboglári és a budapesti Paletta bisztrók tulajdonosa. – Vendéglátósként lényegesnek tartom, hogy helyi termelőktől vásároljunk, hiszen így hozzájárulhatunk a fiatalok és a családi vállalkozások helyben maradásához. De egy cég életében az öröklés az egyik legsarkalatosabb kérdés. Szerencsés, ha családban tud maradni a vállalkozás. Nálunk egyértelmű volt, hogy testvéremmel a nagyszülők és a szülők által kijelölt úton megyünk tovább. Remélem, ha majd lesznek gyermekeim, ők is így döntenek.

Bezerics Dániel szerint nagy szükség van a Balaton-parton is a fiatalok friss szemléletére, ezért is tartja üdvösnek, hogy támogatják a vállalkozóvá válásukat. – Fontos, hogy a vendéglátóipart kiszolgáló termelő ágazatokban is mind több fiatal jelenjen meg – tette hozzá. – Ez a tendencia például a sajtkészítőknél vagy az állattartóknál már érezhető, s remélem, hogy az élelmiszeriparban is számíthatunk fiatalok megjelenésére a megyében.

– Úgy látom, hogy 10-15 százalék az a kiskereskedelem és vendéglátás területén, aki a családi vállalkozást szeretné tovább vinni, a többiek más irányban érdeklődnek – mondta Kertész Rezső, a KISOSZ megyei társelnöke. – Ma 60-70 éves a vállalkozói réteg egy jelentős része. Fontos lenne, hogy sikerüljön bevonni a fiatalokat a vállalkozói programba, hiszen az a generációváltást is segítené. Viszont a szolgáltatás teljes embert és hosszú munkaidőt kívánó terület, amire csak kevés fiatal vállalkozik.

Segítik a fiatalokat

A KISOSZ, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Magyar Iparszövetség konzorciuma egy nyertes pályázat révén szorgalmazza a fiatalok vállalkozóvá válását a dél-dunántúli régióban, így Somogyban is – tudtuk meg Antalffy Gábortól, a KISOSZ elnökétől.

Képzéseket tartanak majd, s mentorálják is a létrejövő vállalkozásokat. Az első csoportok tervezetten tavasz végén, nyár elején vehetnek majd részt a programban, melyre 18-25 év közötti, képzésben nem résztvevő és nem dolgozó fiatalok, 25-30 év közötti fiatalok és 30 év feletti regisztrált álláskeresők jelentkezhetnek majd. Számításaik szerint közel 1400 új vállalkozás is létre jöhet a régióban, s több mint egymilliárd forint áll a rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában