ingatlankörkép

2018.04.24. 11:30

Hol házat kapunk kétmillióért, hol egy négyzetmétert félmillióért

Nagy különbségek vannak a megyei ingatlanpiacon, van kistelepülés, ahol kétmillió forintot kérnek egy idősebb családi házért, másutt ez a pénz csak pár négyzetméterre elég. Kaposváron jelenleg erős keresleti piac van a lakások terén.

Gyeszát Zsolt

Bár meglódultak a lakásárak az elmúlt másfél-két évben, a kereslet is erősödött a somogyi megyeszékhelyen, ennek révén pedig kissé megfogyatkozott a kínálat. Így erős keresleti piac van jelenleg Kaposváron a lakások terén Ház Gergely András, a kaposvári Ház Ingatlan szakértője szerint. – A panelek most meglepően keresettek, a téglalakásokra pedig változatlanul nagy az érdeklődés – mondta a szakember. – A legtöbben első emeleti, erkélyes, másfél vagy két szobás lakásokat keresnek. A négyzetméterárak is változóak, 160 ezer forinttól egészen 300-350 ezer forintig terjednek a városban. A családi házak terén is érezhető volt némi élénkülés az utóbbi időben. Ezek esetében nem is a belváros közelsége az elsődleges szempont, hanem hogy nyugodt, családbarát környéken legyen az ingatlan.

Ház Gergely András szerint Kaposmérő, Toponár, Kaposszerdahely, Szenna, Bárdudvarnok, s még Taszár is a keresett települések között említhető az utóbbi időben. A szakértő úgy látja: többen is vállalják az ingázást a települések és a város között, ha így olcsóbban juthatnak ingatlanhoz. De például Nagybajomban 6,5 millió forintért már nehezebben tudnak túladni egy családi házon. Hozzátette: nem számít nagyobb emelkedésre a jövőben a lakáspiacon. Úgy véli: inkább a házak árát húzhatják fel némileg a lakásárak.

A Balaton déli partján fekvő megyei településeken a lakóingatlanok négyzetméterára 16 százalékkal 280 ezer forintra nőtt egy év alatt – ismertette az ingatlan.com felmérését a piacesprofit.hu. Népszerű Siófok, ahol a házaknál a négyzetméterár 313 ezer forintra nőtt, a lakásoknál 654 ezer forintra emelkedett.

Csicsai László Viktor, Kereki polgármestere elmondta: maguk is érzik, hogy mozgásban van az ingatlanpiac, tíz családi ház is gazdára talált az elmúlt két és fél évben a magyar tengertől mindössze hét kilométerre fekvő településen. Fiatalok és családok költöztek a faluba. A polgármester szerint sokat számít az eladásokban a Balaton közelsége. Többször is 7-9 millióért hirdettek ingatlant a közel 530 lakosú településen, de volt ház, amiért 14 milliót kértek el.

Az utóbbi időben nem épült új ház a közel 160 lelkes Csurgónagymartonban. – Ugyanakkor két új család is a településre költözött, aminek nagyon örülök – mondta Kiss Ferenc polgármester. A falu vezetője szerint idősebb házat már másfél-kétmillió forint körül is lehet vásárolni a településen, egy jobb állapotú családi ház ára pedig ötmillió forint körül alakul. – Azt gondolom, hogy nagyon szép környezet a miénk, többek számára is inkább ez jelenti a vonzerőt – mondta a polgármester. Hozzátette: több háztulajdonos is külföldön dolgozik jelenleg.

– Itt nem jellemző az ingatlanpiaci élénkülés – mondta Kiss Kornél, Somogyudvarhely polgármestere. – A hagyományos családi házakért 4-6 millió forintot kérnek a településen, nálunk régóta ezek az árak jellemzőek. De van olyan többszintes, újabb építésű ingatlan is, amit 8-10 millió forint között hirdetnek.

Kiss Kornél hozzátette: sajnos nem gyakori, hogy új lakók költöznének a községbe. De azért akad külföldi tulajdonú ház is a közel ezer lakosú településen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában