belvíz után

2018.04.14. 11:30

Roham a földeken – próbálják behozni a lemaradást

A késői tavasz és a belvíz miatt hetekkel később tudtak csak nekiállni a munkáknak a földeken Somogyban. Sokan viszont behozták a hátrányuk nagy részét, a Sió mentén azonban vannak még nagyobb foltok, amelyek vízzel borítottak. Ott még nem tudnak sem fejtrágyázni, sem vetni a gazdák.

Góz Lilla

Magyaratád környékén végeztek a fejtrágyázással, most vetik a napraforgót kétszáz ötven hektárra, nemsokára pedig a kukoricának állnak neki mintegy négyszáz ötven hektáron. – A talajviszonyok nem a legjobbak, a lezárás szerencsére optimális időben sikerült. Vannak foltokban olyan helyek, ahol magas volt a talajvíz, ott még nem vetettünk. Bízunk benne, hogy mire a kukorica vetése elkezdődik megfelelő lesz a talaj minősége – mondta Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: nincs most már jelentős belvíz Somogyban, egyedül a Sió mentén vannak még vízzel borított területek. Hozzátette: jó tempóban folynak a tavaszi munkák a földeken, a gépkapacitással egy-másfél hetes késést is be tudnak hozni a gazdák.

– Minimális csúszás tapasztalható, de bízunk benne, hogy a talaj hőmérséklete tovább emelkedik és a nagyobb magvak, mint például a napraforgó és kukorica is minden helyen vethető lesz – tette hozzá Gombos Sándor.

– Több helyen még foltokban vízzel borított több területünk is – mondta Udvaros Zoltán látrányi gazdálkodó. Hozzátette: hiába engedtek le vizet a területről, még nem száradt ki. Bíznak benne, hogy az elkövetkezendő hetekben nem lesz nagyobb mennyiségű csapadék és ki tud szárazni a talaj. Azt tervezik, a héten végeznek a műtrágyázással, jövő héten pedig nekiállnak a száraz területeken a kukorica vetésének.

– Százötven milliméter mínusszal jöttünk át 2018-ra, ezt a vízmennyiséget sikerült pótolni – fogalmazott Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – A sok csapadéknak és a jó időben történő lezárásoknak köszönhetően a talaj tápanyag szolgáltató képességének megőrzése sikeres volt. A gyomnövények és a kártevők szaporodása is megkezdődött, a megelőző védekezést minél hamarabb el kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában