egészség

2018.04.11. 11:30

Stop só: száműzték az adalékokat Kaposvárról

Magyarországon elsőként a Kométa csökkentette 25 százalékkal hústermékeiben a só tartalmat, ezt jelentette be Budapesten a cég ügyvezető igazgatója Giacomo Pedranzini. A cég egyébként több technológiai fejlesztést vezetett be az elmúlt években.

Koszorus Rita

– Nagy nap ez a mai a Kométa életében, mert újabb jelentős lépést tesz az egészséges táplálkozás felé – mondta Giacomo Pedranzini, a cég ügyvezető igazgatója. – Végül is a legbecsesebb értékünk az egészségünk, ezért fordítunk nagy figyelmet az egészséges ételek előállítására.

A Budapesten tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a Kométa esetében nem csak általánosságban beszélhetünk minőségről, hanem a cég pontosan meghatározta mit ért ez alatt. Még a Magyar Élelmiszerkönyv szigorítása előtt változtatott technológiáján a kaposvári székhelyű vállalat.

– A legjobb, legfrissebb, kiváló magyar sertéshúsból többet kezdtünk tenni a termékeinkbe és kivettük ami nem szükséges – mondta Giacomo Pedranzini. – Így lett a Kométa termelőüzem teljesen szójamentes, tehát nem csak a termékeinkben nincsen szója, de az üzemünkben sem.

Ezen túl a Kométa termékekben nincs glutamát, sem tejfehérje, tejcukor, ahogy ízfokozó sem kerül beléjük. – Huszonöt százalékkal kevesebb só kerül a termékeinkbe, változatlan íz mellett – húzta alá a Kométa ügyvezető igazgatója. – Ezen évek óta dolgoztunk, nehéz volt eljutni idáig.

Természetesen hosszas folyamat eredménye volt, mire helyettesíteni tudták a só egy részét a szalámikban. – A nátrium klorid, vagyis konyhasó helyett kálium kloridot használunk – mondta a fővárosi sajtótájékoztatón Domokos Vilmosné, a Kométa technológusa– Ehhez megfelelő fűszerkombinációt találtunk, amellyel az ízélmény nem változott. Érzékszervi- és laborvizsgálatok, valamint tárolási tesztekkel igazoltuk a fejlesztés eredményességét.

A Kométa húskészítményeken ezentúl egy kék címke figyelmezteti a vevőket a csökkentett sótartalomra, emellett az összetevők is szerepelni fog.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere a technológiai fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon büszke a cég eredményeire. – Ennek több oka is van – közölte a városvezető. – A Kométa 99 Zrt. 700 családnak ad biztos megélhetést. Fontos szerepet játszik Kaposvár stratégiai céljainak elérésében, olyasmit hajtottak végre, amelyet még senki sem valósított meg az országban.

Túl a só tengerén

Jóval több só kerül a szervezetünkbe naponta, mint amennyire szükségünk volna. Erről Erdélyi Sipos Alíz táplálkozástudományi szakértő beszélt a budapesti sajtótájékoztatón. Felhívta hallgatósága figyelmét, hogy habár életünk természetes részévé vált a só fogyasztása, ám ennek megálljt parancsolni. – Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi öt gramm nátrium klorid bevitele lenne egészséges – mondta a táplálkozástudományi szakértő. – A magyar nők kétszer, a férfiak pedig háromszor ennyit fogyasztanak el naponta. Pedig a túlzott só fogyasztás a magas vérnyomás és a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikófaktora.

Erdélyi Sipos Alíz hozzátette: az emberek abban a tévhitben vannak, hogy a só az ízek királynője. Pedig ez nem így van, számos más fűszer is alkalmas arra, hogy kihozza az ételek zamatát. Így a gyömbér, a tárkony, a majorana is. Ám ezeket fel kellene fedezni és használni azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában