export

2018.08.13. 20:12

Külföldre viszik a magyar búzát

Exportra is bőven jut a magyar búzából, többek között a németországi terméskiesés hat kedvezően a magyar piaci árakra.

Gy. Zs.

A becslések szerint közel hatmillió tonnával kevesebb búzatermést könyvelhettek el az idén Németországban az aszály miatt, ami jelentősen kihat a magyar piacra is – tudtuk meg Hanyecz Imrétől, a kaposvári székhelyű MG Produkt Kft. ügyvezetőjétől.

A cég jelentős mennyiségű somogyi búzát értékesít külföldön. Hanyecz Imre szerint a német helyzetből adódóan az idén kelendőbb a magyar búza az európai piacon, de jelentős többek között az olasz kereslet is. Jelenleg a takarmánybúza hazai felvásárlási ára 48 ezer forint körül alakul tonnánként, a jobb minőségű étkezési búzát jellemzően 55-58 ezer forintért vásárolják fel itthon.

– A megyében termett búza közel 70 százaléka kerül ki külföldre, például Ausztriába, Hollandiába, Németországba és Olaszországba – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Többek között a németországi búzatermelésnek is sokat ártott az aszály az idén, melynek következtében a kereskedők viszonylag jó áron vásárolják fel a magyar terményt a gazdáktól. A jelentős hiány következtében pedig még tovább is növekedhet a felvásárlási ár.

A kamara megyei elnöke szerint az idei esztendő közepesnek mondható Somogyban az átlagosan 5,5 tonna hektáronkénti búzaterméssel. Gombos Sándor hozzátette: amiatt kerül ki nagyobb mennyiségben a jó minőségű, malmi búza a megyéből külföldre, mert nincs jelentősebb feldolgozóipar a környéken.

– Somogyban megközelítőleg négyszer annyi búza termett, mint amennyi az ellátáshoz, többek között a pékségeknek szükséges – mondta a szakember. – Igaz, a megyében termett búza egy jelentős része takarmány minőségű lett az idén étkezési búza helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában