21. század

2018.08.26. 07:00

Robotokra bízzák majd a hegesztést és a festést

Egy friss felmérés szerint több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kis- és középvállalkozások beruházási szándéka, jelenleg a cégek 78 százaléka készül fejlesztésre. Legtöbben az informatikai rendszert korszerűsítik.

Harsányi Miklós

Több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kkv-k beruházási szándéka, a cégek 78 százaléka készül valamilyen fejlesztésre, derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az informatikai fejlesztések – 42 százalék – egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40 százalék).

Gulyás Árpád, a SKIK alelnöke rámutatott: látványos beruházások várhatóak az iparban. A rohamos technikai fejlődés következménye, hogy 4-5 év alatt elavulnak a termelőeszközök, s így ha a somogyi cégek továbbra is versenyben akarnak maradni, jelentős összeget kell fordítaniuk a műszaki-informatikai korszerűsítésre.

Jelenleg egymilliárd forint összértékű pályázat megvalósítása zajlik a nagyatádi Büttner Kft.-nél. A csúcskategóriás megmunkáló központon kívül számottevő összeget költenek számítástechnikai beruházásokra. Kocsis Péter kereskedelmi igazgató közölte: felújítják a tervezőprogramokat és a hardvereket továbbá hatékonyságnövelő informatikai eszközöket és rendszereket vásárolnak.

– Az informatikának a nehéz, illetve szerszámiparban is egyre nagyobb jelentősége van, ezért a közeljövő beruházásainak nagy részét továbbra is erre a területre összpontosítjuk – emelte ki Kocsis Péter.

Festő- és hegesztőrobot vásárlását készíti elő a barcsi Avermann-Horváth Kft. A fejlesztést közel 500 millió forintból valósítják meg, jelenleg az üzleti egyeztetéseket folytatják a cég vezetői. Horváth Péter ügyvezető igazgató rámutatott: ha üzembe helyezik a modern technikát, még hatékonyabbá válik a termelés. Ezzel párhuzamosan új szerverekre is szükség lesz a 110 dolgozót foglalkoztató, közel 2,5 milliárd forint bevételű ipari cégnél, ahol felhőalapú szolgáltatásra térnek át. A beruházási program amúgy látványosan felgyorsult az elmúlt időszakban: tavaly egy új csarnokot vettek birtokba, az építkezés mintegy 70 millió forintba került.

– Most egy 20 millió forint értékű beruházást készítünk elő – tudtuk meg Teveli Lászlótól, a lengyeltóti Coop Zrt. elnökétől. – A városközpontban található üzletházat alakítjuk át, ahol három-négy kisebb boltot alakítunk ki. Az informatikai fejlesztésen túl vagyunk 2017-ben tíz üzletünkbe és a központba 15 millió forintért vásároltunk számítógépeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában