további fejlesztések

2018.08.30. 11:25

Romániába is szállítanak kaposvári cukrot

Új csomagoló-gépet helyezett üzembe a Magyar Cukor Manufaktúra: tervek szerint kora ősszel jelentősebb mennyiségű árut szállítanak Romániába. Az élelmiszeripart is érinti a munkaerő-hiány: most elsősorban a csomagolás és raktározás területén van szükség új munkáskezekre.

Harsányi Miklós

– Csaknem 25 millió forintot fordítottunk technikai korszerűsítésre – közölte Csajághy Gábor, a cukormanufaktúra értékesítési és logisztikai igazgatója. – Így különféle kiszerelésű cukrok – többek közt nád és fehér – csomagolását oldhatjuk meg hatékonyan. Teljes erőbedobással készülünk az őszi idényre: rövidesen bevezetjük az SAP-rendszert, mely a könyveléstől a raktározáson át a számlázásig a teljes gazdasági folyamatot lefedi. A hálózat alkalmazásától azt várjuk, hogy még inkább áttekinthetővé válik a vállalkozás üzemeltetése.

A 2017-es 24 ezer tonna cukorral szemben ebben az évben legalább 35 ezer tonna árut kíván értékesíteni az 50 dolgozót alkalmazó MCM. Csajághy Gábortól tudjuk: időarányosan a vártnál jobban állnak, június végéig mintegy 20 ezer tonna cukrot adtak el, melynek túlnyomó részét hazai áruházláncok, kereskedelmi társaságok vették át. Kaposvárról Németországba, Csehországba valamint Szlovéniába elsősorban por és fahéjas cukrot szállítanak az anyacég részére, s tervek szerint szeptembertől a román kiszállítások is felpörögnek.

Az egészségtudatos táplálkozás térhódításával számottevően megnőtt az alternatív édesítőszerek piaca: amíg 2014-ben alig öt tonna árut értékesítettek, addig az idén már közel 300 tonna eladásával számolnak. A szakember rámutatott: a cukor ára tavaly óta jelentősen visszaesett. A kvóta 2017-es megszűnésével ugyanis a cukorgyárak annyi árut állítottak elő, amennyit akartak, s így a többlet termelés az árak csökkenéséhez vezetett. Szerinte előre borítékolható, hogy ezen a téren decemberig nem várható érdemi változás, jövőre viszont elképzelhető emelkedés. Ennek részben az lehet az oka, hogy egyes nagy európai cukorrépatermesztő régiókban számos helyen a szárazság miatt gyengébb hozamra van kilátás, ami hatással lehet a cukor árára.

– A megújulás része, hogy tervek szerint egy 3000 négyzetméteres raktárat építünk – mondta. – Sok teendő van, a munkaerő-hiány az élelmiszeriparban is egyre inkább érzékelhető, s ez is újabb feladatokat jelent. A raktározás továbbá a csomagolás területén van leginkább szükség az utánpótlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában