125 év

2018.09.14. 20:00

Begyújtották a mészkemencét, megkezdődött a kampány

A mészkemence begyújtásával megkezdődött az idei, szám szerint a 125. kampány a kaposvári cukorgyárban. Naponta 7300 tonna cukorrépát dolgoznak fel Magyarország egyetlen cukorgyárában.

Góz Lilla

– 14 ezer hektárnyi területre vetettek cukorrépát a kaposvári cukorgyár ellátásához – kezdte köszöntőjében Kovács Gergely, a kaposvári vállalat kereskedelmi és marketing igazgatója. – Az augusztusi termékbecslés alapján hektáronként 65 tonna termés várható. A cukortartalom viszont tavalyhoz képest alacsonyabb a sok eső miatt.

– Naponta 7300 tonna cukorrépát dolgozunk fel, a nyersanyag hetven százaléka vasúton, harminc százaléka közúton érkezik – mondta Kovács Gergely. – Két új szeletprést helyeztünk üzembe, egy szeletprés állományt is kialakítottunk, továbbá egy répaátvételi pontot is létrehoztunk. A csomagolóüzemet pedig bővítettük kiszerelő vonalakkal.

– Az elmúlt 125 év a változásról, a fejlődésről, az állandóságról szólt – jegyezte meg Kovács Gergely. – 2200 hektárnyi területen 20 tonna alatti termésátlaggal napi 500 tonna feldolgozásra volt kapacitása az üzemnek. Ma naponta 7300 tonnát dolgozunk fel.

Az állandóságot mutatja a gyártási alaptechnológia, a változást pedig a cukorár jelenti. – A kvótarendszer 2017 októberi megszüntetését követően jelentősen megváltoztak a termelési és a piaci viszonyok az Európai Unióban tette hozzá Kovács Gergely. – A megnövekedett termelés az árak csökkenését idézte elő, mivel egyidejűleg a világpiac nem bizonyult vonzónak, hogy a keletkező uniós cukor többlet levezetésére hatékony megoldást biztosítson. A nagy cukorrépa termesztő vidékeket, Németországot és Franciaországot jelentős aszály sújtotta, így csaknem 20 százalékos terméskiesést prognosztizálnak.

Borhi Zsombor köszöntőjében azt mondta: a kaposvári cukorgyár a legöregebb gyára, a legnagyobb adófizetője, valamint a leginnovatívabb üzeme a városnak, nem elhanyagolva társadalmi szerepvállalását. – A biogázüzemmel még egy szállal kötődik a városhoz – tette hozzá a somogyi megyeszékhely alpolgármestere. – A gyár által termelt biogázzal fűtjük a fürdőt, a buszok üzemanyagát biztosítja. Ezer szállal kötődik Kaposvárhoz, köszönöm, amit eddig tettek a városért.

Kettőszázharminc állandó és 41 ideiglenes dolgozóval kezdődik meg a feldolgozási időszak. Az idei kampány szeptember 19-én kezdődik és előreláthatóan 120 napon át tart majd.

125 év alatt egyedülivé vált

A kaposvári cukorgyár építése 1893-ban kezdődött, egy évvel később már megkezdte működését. Alapfeltétel az volt, megfelelő répatermőterület álljon rendelkezésre. A vállalat majdnem Dombóvárra került, de Pallavicini Ede őrgróf közbenjárásának köszönhetően a somogyi megyeszékhelyen építették fel. Munkaerőhiánnyal küzdött 120 éve a vállalat. Akkor felvidéki és békési „summásokat” hoztak Kaposvárra dolgozni, majd megalakultak a munkásvállalkozások, akik 50-60 emberrel szerződtek le egy munkafolyamatra. A gyár túlélte az államosítást, megtörtént a privatizációja, átalakították szerkezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában