kenyér alap

2018.10.18. 14:55

Drágult a búza, a gazdák egy része vár az eladással

A KSH legfrissebb adatai szerint a búza ára augusztusban 15 százalékkal magasabb volt az előző évinél. A somogyi termelők az áru egy részét visszatartják, s akik megengedhetik maguknak, azok a kedvezőbb ár reményében csak hónapok múlva dobják piacra a terményt.

Harsányi Miklós

– Tény, hogy valamivel jobb a búza ára, mint tavaly, illetve közvetlenül a betakarításkor, ám így sincs rajta extraprofit – mondta Nagy György, az igali Igal Agro Kft. ügyvezető igazgatója. – A 330 hektáron 5,4 tonnás termésátlagot értünk el: a takarmányminőségű áruért kaptuk a legalacsonyabb összeget, tonnánként 46 500 forintot, az étkezésiért ennél többet fizettek. Az árura megkötöttük a szerződést, s még a jövő heti kiszállítás előtt fizeti ki a pénzt a felvásárló.

Kalocsai Bálint, a böhönyei Szabadság Zrt. elnöke azt mondta: a búza eladásból származó bevételük tavaly közel 100 millió forint volt, az idén elérte a 110 millió forintot. A raktáron még van eladatlan gabonájuk: az összmennyiség nagyjából tíz százaléka, azaz csaknem 200 tonna.

– Érthető okoknál fogva a felhasználók igyekeznek minél olcsóbban megszerezni a búzát – hangsúlyozta Szabó Attila, a Tógazda Zrt. kaposvári munkatársa. – Az idei áremelkedést éreztük, ám a közvetlen vásárlás révén megtakarítottuk a raktározási, illetve a ki és betárolási díjat, s a felvásárló hasznát sem mi fizettük. A kombájn alól vagyis egyből a termelőktől vásároltuk meg a gabona nagy részét: az évi csaknem 800 tonna közel 70 százalékát Somogyban szerezzük be. S így lesz ez várhatóan jövőre is.

Javul a gazdák pozíciója

– Jobb árpozíciót értek el idén a somogyi gabonatermelők – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: az étkezési minőségű búza ára tonnánként mintegy 53 ezer forint, az Euro-búza közel 50 ezer forint, s eközben a kukorica ára is növekszik, tonnája a tél elejére 50 ezer forint felé emelkedhet.

A NAK somogyi elnöke rámutatott: a családi gazdálkodók jelentős része karbantartásra, műszaki fejlesztésre fordítja a bevétel egy részét, a gépkereskedők visszajelzései is ezt támasztják alá. A beruházás révén hatékonyabbá válik a termelés, s nő az ágazat jövedelem-termelő képessége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában