túlárazott ingatlan?

2019.03.10. 09:00

Ház, lakás, kúria – bármi kapható 40 millió forintért

Az ingatlanok mintegy hetven százaléka túlárazott, véli az egyik kaposvári ingatlanközvetítő iroda vezetője. Oláh Miklós szerint sokan a hirdetési árakat veszik alapul és ez határozza meg a piacot, viszont ez nem felel meg a valóságnak.

Marosi Gábor

Több mint 40 millió forintért hirdeti várdai házát Tóth György. A férfi pár évvel ezelőtt még 35 millió forintot kért el a 116 négyzetméter alapterületű ingatlanért, nem régen azonban megemelte az árát. – Ez egy 2002-ben épült kúria jellegű ház – mondta Tóth György. – A padlástere teljesen beépíthető, van benne négy hálószoba, egy nappali, két fürdő, konyha és kamra is. Egy nagyobb család kényelmesen elfér a házban. Azt gondolom, hogy nem sok érte a 42 millió forint, hiszen ennyi pénzből ekkora házat, melléképületekkel nem lehet felhúzni, ráadásul nagyon csendes és nyugodt környéken van az épület – tette hozzá a tulajdonos.

– Nem szokatlan az ilyen magas ár vidéken – fogalmazott Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. ügyvezetője. – Egyre többször találkozunk a kisebb településeken a megszokottól magasabb áron meghirdetett ingatlanokkal. Nekünk is volt olyan ügyfelünk, aki már régóta külföldön élt és szerette volna eladni családi házát. Viszont azt gondolta, hogy a kinti ingatlanokhoz hasonló értékben el tudja adni majd, ezért a valós piaci árnak a nyolcszorosát kérte érte, de nem ért ennyit az épület. Erős hideg zuhany volt számára, amikor szembesült azzal, hogy az ő általa kért összegnek csak töredékét éri a ház – nyilatkozta Boldizsár Balázs.

Oláh Miklós, a Genius 99 Ingatlanközvetítő Iroda üzletvezetője szerint az ingatlanok mintegy 70 százaléka túlárazott. Sokan ugyanis az ingatlanportáloknak a hirdetési árát veszik alapul, ebből csinálnak különböző statisztikákat, ami abszolút nem felel meg a valóságnak, hiszen ezek nem eladási árak. A hirdetési ár mindig magasabb az értékesítési árnál, ezért az ingatlanpiac torz képet mutat.

Siófok mint szorzó: háromszoros különbség a part mellett

A kaposvári ingatlanközvetítők szerint negyvenmillió forintot sok helyen el lehet költeni a megyében. Kaposváron ezért az összegért 150, 180, de akár 200 négyzetméteres családi házat is lehet vásárolni. A Balaton déli partján pedig ötven, hatvan négyzetméter körüli új építésű apartmanlakást kínálnak negyvenmillióért, de gondozott, jó állapotú használt ingatlant is lehet vásárolni a tó partján. Szakemberek szerint viszont ez nagyban függ az ingatlan elhelyezkedésétől is. Egy alsóbélatelepi és egy siófoki ház között ugyanis kettő, de akár háromszoros is lehet az árkülönbség. A lemaradottabb régiókban, például Dél-Somogyban pedig szinte mindent meg lehet venni negyvenmillió forintért. Ennyi pénzből új házat is lehet építeni, viszont ez függ az alapterülettől és az elhelyezkedéstől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában