Somogyi Vállalkozói Szalon

2019.03.28. 17:30

Ötödik sebességre kapcsolt a magyar gazdaság

Elhoztuk a megyei vállalkozóknak azt az pénzügyi szakembert, akinek legjobban bejöttek a számai: Suppan Gergely tartott előadást a magyar gazdaság helyzetéről a Somogyi Vállalkozói Szalonban.

Kovács Gábor

Suppan Gergely képességeiről már meggyőződhettek azok, akik a Szalonban végighallgatták a tavalyi év hasonló időszakában adott értékelését a hazai gazdaság helyzetéről. Egy év eltelt azóta, s láthattuk, hogy a Takarékban vezető elemzője nem tévedett.

Az idén első alkalommal ültettük asztalhoz szerdán este a megye gazdasági életének legjelentősebb szereplőit a Somogyi Vállalkozói Szalonban, egy hangulatos vacsora keretében az egyik állandó helyszínünkön, a Fino Food Gasztrotéka rendezvényházban. A vendégek az ízletes ételekhez a balatonboglári Hujber pincészet borait kóstolhatták.

 

Az összejövetelt a Szalon közösen tartotta a Kaposvári Vállalkozók Klubjával, melynek fővédnöke, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő a megnyitó beszédében hangsúlyozta: a vállalkozók munkájának köszönhető, hogy olyan sikeres nemzetgazdaság jött létre, amelyre nyugodtan építhetjük terveinket. A megjelenteket Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője is köszöntötte.

– Arra számítunk, hogy lassul majd a magyar gazdaság, de ez nem fog feltétlenül bekövetkezni – mondta Suppan Gergely. – Az idén 4,3 százalékos gazdasági növekedésre számítunk. Ez érdemben jobb, mint amit a legtöbb elemző vár, de arra alapozunk, hogy az idén fut fel a lakásátadási hullám, ami hozzájárul a növekedéshez. Ömlik a működő tőke Magyarországra, és a bevétel a költségvetésbe. A vártnál erősebb a bérrobbanás, ami növeli a lakosság fogyasztását. Januárban még mindig 5 százalékos volt a növekedés, kicsit meg is haladta. Annak ellenére, hogy Nyugat-Európa markánsan lassul, ez alig érezteti hazánkban a hatását.

Ötödik sebességre kapcsolt a magyar gazdaság, az Audinál folytatott sztrájk sem vetette vissza. 2021-ben indul az új Mercedes gyár Kecskeméten, és Debrecenben a BMW, ez tovább fogja húzni a mutatókat. Nem csak az uniós pénzek miatt nő a gazdaságunk, a beruházási ráta elérte a 25 százalékot. A beruházások dinamikája folytatódik, de az építőipart munkaerőhiány sújtja. Emiatt egy-másfél év csúszásban vannak a lakások átadásai, de ha a magyar építőipar tudná növelni a termelékenységét, akkor folytatódhat a növekedés.

A lakosság vagyona olyan mértékben nőtt, mint még soha: 2500 milliárd forintot tettek félre a magyarok tavaly. A bérnövekedés jelentős lehet jövőre is, mert nem maradhatunk le a régióban ebben a tekintetben.

– Nem igaz az, hogy Magyarország leszakadna a V4-ektől, ehelyett a térség éllovasának szerepéért versenyzünk Lengyelországgal – jegyezte meg Suppan Gergely, aki szerint kedvező feltételekkel 15 éven belül utolérhetjük Olaszország déli régióit, négy éven belül pedig Portugáliát. Görögországot már magunk mögé utasítottuk. Az EU-ban egyedül Málta mutatott fel nagyobb gazdasági növekedést nálunk. Az idei évből még csak három hónap telt el, de már a tavalyi rekord beruházási szint kétharmadánál járunk. A vezető elemző hozzátette: a beruházások adják a növekedés motorját, s bár ez lassulhat is, de nem bizonyosan. Közben az államadósság rapid módon csökken, és 2022-ben elérheti a 60 százalékot a mostani 70,8 százalékról.

Az adat az új olaj

A Szalon második előadója volt az esten Kenéz Krisztián, a GDPR Security ügyvezetője. Arról beszélt, hogy az olaj és a belőle készült műanyagok uralták a XX. század gazdaságát, ám mára ez a helyzet gyökeresen megváltozott. A gazdaság kincse ma már nem az olaj, hanem az adat. Az információ és a digitalizáció hovatovább mindent meghatároz. 2017-re a a világ legnagyobb cégei közül a TOP ötben mind az öt, a TOP százban 47 tevékenysége kötődött az informatikához. Az adatvédelemről, vagyis a GDPR-ről szóló uniós rendelet két év türelmi idő után lépett életbe tavaly májusban. Ez hivatott megakadályozni, hogy „elszivárogjon az új olaj”, vagyis az adat. Ehhez nem elegendőek a fejlett biztonsági eszközök, és a kollégák oktatása, hanem a vállalat működését is fel kell tárni. Mindez egy lépés lehet, hogy a cégnél folyamatvezérelt irányítás alakulhasson ki. Ennek érdekében fejlesztettek ki egy szoftvert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában