Halpusztulás

2019.03.22. 09:00

Vírus miatt pusztult el a sok törpeharcsa Petesmalomban

Tömeges harcsapusztulásról számolt be egy olvasónk Petesmalomban. Az elhullott halak miatt bűz terjengett a tó környéken. A tó kezelője megkeresésünkre elmondta, hogy egy vírus támadta meg a törpeharcsákat, már megtették a szükséges intézkedéseket.

Góz Lilla

Több ezer törpeharcsa tetemét lehetett látni a petesmalmi tó környékén. Egy olvasónk jelezte ezt, miután látogatást tett a közeli vidraparknál, ahol halpusztulást tapasztalt, és elmondása szerint iszonyatos, orrfacsaró bűz terjeng a környéken. – A vizsgálatok során kiderült, egy vírus támadta meg a törpeharcsákat, emiatt nagy tömegben pusztultak el egyik napról a másikra – mondta el Németh István, a tavat kezelő Tógazda Halászati Zrt. elnök–vezérigazgatója. – A vízleengedés során pedig a partra verődtek a 6–8 dekagrammos tetemek. Az elpusztult halakat összeszedjük, és lefertőtlenítjük a telelő medencét.

Németh István szerint ez a speciális vírus más halfajokra, állatokra és az emberre se jelent veszélyt. Azt mondta, hogy a különválogatott halakat szerették volna értékesíteni, de a betegség miatt több száz kilónyi pusztult el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában