Megoldás

2019.04.01. 09:00

Aszály: ne a Sió vigye a túlcsordult Balatont

Hatalmas károkat okozhat a csapadék hiánya a szántóföldeken. Ekkora aszályra az elmúlt húsz évben nem volt példa. A legnagyobb veszélyben az őszi búza és a repce van Somogyban.

Marosi Gábor

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó földjein már növekszik az őszi búza és a repce. Ahhoz azonban, hogy a növény ne legyen veszélyben, azonnal csapadékra lenne szükség. – Már tíz milliméter esőnek is örülnék – mondta Szabó Tibor. – A legjobb az lenne, ha két-három napig lazán esne az eső, nemcsak azért, hogy fejlődjön a növény, hanem, hogy a szilárd műtrágya bemosódjon a földbe. Elszórtan esett egy-két milliméter, de ez csak arra elég, hogy ne száradjon ki teljesen a föld. A repce még bírja a szárazságot, mélyen van a gyökere, mert már augusztusban elvetettem, de akkor is szükséges a csapadék, hogy a növény a műtrágyából fel tudja venni a nitrogént. Öntözni sajnos nem tudunk, Mezőcsokonya környékén korábban sem volt erre példa. Nem építettek víztározót és nincsenek nagyobb folyók, árkok és tavak sem – tette hozzá Szabó Tibor.

A Balaton környékén is küzdenek a szárazsággal. Gara Miklós, somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. – Máshogy kellene felhasználni a tó vizét – hangsúlyozta Gara Miklós. – Ha logikusan belegondolunk, a Balaton vizét nem kellene leengedni a Sión, hanem a felesleget a tó melletti területek öntözésére is fordíthatnánk. Valamikor voltak öntözők a Balaton körül, de a rendszerváltozás után megváltoztak a tulajdonjogok és ez is megszűnt. Egyébként nem kell minden évben öntözni, csak ha az időjárás ezt indokolja. Tavaly például megfelelő mennyiségű eső hullott.

A tervek már tíz éve megvannak

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke elmondta, tíz évvel ezelőtt már látott terveket somogyi víztározókról, egyelőre azonban nem történt előrelépés. Szintén úgy vélekedik, hogy a Balaton környékén megoldás lehetne, ha a tóból leengedett vizet tározókba vezetnék, majd szárazság idején onnan lehetne öntözni. A Dráva mentén van lehetőség kisebb öntözésre, illetve alkalmanként a Sió csatorna menti területeken is. A vízlevezető árkokból ugyancsak lehetne csapadékot juttatni a földekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában