munkalehetőség

2019.05.17. 12:00

Visszatér a gépgyártás Kaposvárra

Jövő tavasszal már megkezdődik a gépgyártás a BM-Heros Zrt. kaposvári gyárában, amelyet az új ipari parkban építenek fel.

Koszorus Rita

A beruházás első körben száz dolgozónak ad munkát és speciális gépjárműveket, felépítményeket fognak gyártani a katasztrófavédelem és a mentők számára. – Az egyre bővülő gyártási kör tette indokolttá, hogy új telephelyeket keressünk vidéken – mondta Rajnai Attila, a Heros Zrt. vezérigazgatója. – Regionális központi szerviz is lesz a kaposvári gyárban, amely a 126 szervizből álló hálózatunk, második központi szervize lesz.

Emellett a kaposvári járműgyár gyakorlati képzőhelyet biztosít a szakképzésből, felsőoktatásból kikerülő fiatalok számára. Ezért egy tanműhelyt is kialakítanak a gyár területén, amely a 33 hektáros új ipari parkban kap majd helyet. A helyszín adott a beruházáshoz, mivel a terület közművesítése megtörtént, itt foglal majd helyet a 3,2 hektáros gyár, amelyhez még 2 hektár tartalékterületet kért a beruházó.

Szita Károly polgármester, a sajtótájékoztatón bejelentette: megalakul a kaposvári ágazati képzőközpont. Amelyhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium 500 millió forintos támogatást biztosított. – A kis- és középvállalkozások, a Kaposvári Szakképzési Centrum, a Kaposvári Egyetem részvételével jön létre – mondta Szita Károly. – 2020-ra pedig elindul a műszaki mérnök képzés a Kaposvári Egyetem az Óbudai Egyetem segítségével.

A szakmai részt ugyanis az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara viszi majd. – Másfél éve dolgozunk azon, hogy ez az együttműködés létrejöjjön – mondta Rajnai Zoltán, a kar dékánja. – Célunk, hogy magas elméleti tudáson alapuló, az iparral szoros együttműködésben magas gyakorlati tudással bíró szakembereket képezzünk.

Rajnai Zoltán hozzátette: hasonló duális képzést már folytat az Óbudai Egyetem, száz hallgatóval Székesfehérváron. Elmondta: a szakmai ismeretekhez oktatók Óbudáról jönnek majd, az alapozó elméleti tudást pedig a kaposvári oktatóktól kapják meg a hallgatók.

Vonzó lesz a befektetőknek a kaposvári modell

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter reményét fejezte ki a kaposvári beruházással kapcsolatban, hogy ez át fogja alakítani Kaposvár pozícióját a régióban. – A Heros Kaposváron a jó modellt és jó helyet választotta ki – mondta a miniszter. – Ez az a környezet, amely ha kapcsolódik egy tudatosan irányított oktatási rendszerhez és egy technológiai ipari parkhoz, további befektetők jelennek meg a városban.

Azt mondta: ha a kaposvári modellt minden városban is alkalmazni, akkor ez tovább erősítené a magyar gazdaságot.

Palkovics László hozzátette: ha megnézzük az ország térképét, a legtöbb régió lassan megtelik befektetőkkel. Most már dél Magyarországnak, azon belül is a Dél-Dunántúlnak kell következnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában