vállalkozói program

2019.09.05. 15:42

A jó mentor ott segít, ahol kell

Országos Vállalkozói Mentorprogramot indított a Magyar Kereskedelmi-és Iparkamara. A kaposvári csütörtöki nyitórendezvényen elhangzott: a cél a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének, hatékonyságának növelése. A somogyi megyeszékhelyen eddig három beszállítói és három külpiaci vállalkozás jelentkezett a programra.

Góz Lilla

Ezerhatszázan dolgoznak a Videoton Elektro-Plast Kft. kaposvári és marcali telephelyén. A háztartási gépeket és fröccsöntött műanyagokat gyártó vállalat az elsők között csatlakozott a mentorprogramhoz.

– Több mint 500 beszállítónk van és mindössze 150 magyar, bízunk benne, hogy olyan magyar vállalkozások jelentkeznek, akik szintet szeretnének lépni és komoly partnereink lehetnek – mondta el Fábián Balázs, a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezető igazgatója.

– Tavaly növelni tudtuk exportunkat, bízunk abban, hogy a külföldi piacra kilépő vállalatokat tudjuk segíteni tapasztalatainkkal – mondta el Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. gazdasági vezetője. Az európai, az ázsiai és a tengerentúli piac is hatalmas lehetőségeket kínál a magyar vállalatoknak, amelyhez a kulcs a precizitás és minőségi termékgyártás.

– A Somogyban kiválasztott cégek garanciát adnak arra, hogy hozzájáruljanak mentoráltjaik gazdasági sikereihez – mondta el Surányi Róbert, vezető program koordinátor. Kiemelte, készülőben van e-learning tanagyag, a vállalatok speciális tanácsadást is igénybe vehetnek, segítségünkkel külföldi kiállításon is részt vehetnek.

Ojtó Szilárd, a Slendy Pékség üzletkötője üdvözölte a most bemutatott programot. – Szeretnénk a bel-és külföldi piacunkat bővíteni, amelyhez a most induló mentorprogram nagyban segíthet – tette hozzá az üzletkötő. – Az a célunk, hogy minél több somogyi vállalkozás váljon sikeressé, ehhez pedig minden eszközt, képzési lehetőséget megragadunk – mondta el Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A vállalatok október 9-ig jelentkezhetnek a mentorprogramra. Megyénként 12-12 beszállítói és külpiaci vállalkozás vehet részt benne.

 

Kevesebb álláskereső, több letelepedett vállalat

– Örömmel jelentem be, hogy tizenöt százalékkal több iparűzési adót fizettek be Kaposváron, a regisztrált munkanélküliek száma jelenleg 1500 fő, az országos 3 százalék alatti – emelte ki köszöntőjében Szita Károly, Kaposvár polgármestere. A városvezető hozzátette: a Németh István Program keretében fejlesztették az ipari parkokat és kettő újat is nyitnak. Szeptember végére elkészül a 67-es gyorsforgalmi út első szakasza, valamint mérnöki képzést indít a Kaposvári Egyetem. Dolgoznak egy kaposvári ipari életpálya modell létrehozásán is.

– A Nemzeti Adó-és Vámhivatal adatai szerint a 23 megye jogú város között Kaposvár a 16. helyen áll a lakosság éves jövedelmét tekintve, 2020-2030 közötti gazdasági programunk célja, hogy az első tízbe kerüljünk – húzta alá köszöntőjében Szita Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában