kereset

2019.09.10. 11:30

Vonzó a dolgozóknak, ha tudják, mennyi az annyi

Szabad munkaerőre vadászó álláshirdetések tömege található az interneten, s újabban egyre gyakoribb, hogy a munkaadók már a hirdetésben közlik az elérhető bért. Azt remélik, így vonzóbb az ajánlatuk.

Kovács Gábor

Egyértelmű trendnek látszik, hogy ahol feltüntetik a fizetést, ott jóval magasabb a jelentkezők száma. Van alkalmazott, aki ezt már el is várja.

– Jelenleg nem tervezek munkahelyet váltani, de ha mégis másik állás után néznék, segítség volna, ha szerepelne a bér már a hirdetésben – mondta a kadarkúti Róbert.

A Profession.hu adatai szerint elsősorban a szakmunka, a fizikai munka, az értékesítés és az adminisztrációs területek álláshirdetéseire jellemző a bér közlése. Ez fizikai dolgozók esetében nettó havi 207 ezer forint volt. A legmagasabb nettó bért a szakácsoknak és a gépjárművezetőknek kínálták hirdetésben.

Válogass kedvedre! Így szól a szlogen egy hirdetési oldalon, ahol főként könnyen megtanulható, egyszerű, betanított munkát ajánlanak Kaposvári környékén, húsüzemekben, elektronikai cégeknél, autóipari beszállítóknál. Itt sem marad el a nettó 120 ezertől 210 ezer forintig terjedő bér közlése.

Somogyban is egyre inkább jellemző, hogy egymás elől szipkázzák el a munkaerőt a cégek, a munkavállalók pedig vándorolnak egyik cégtől a másikig, sőt vissza, az új belépő, szereplő minimális a piacon, tartják a szakemberek. A frissen végzett szakmunkások­ért van a legnagyobb küzdelem, ráadásul meg is kell tartani a megbízható munkaerőt.

– Vannak kereskedelmi multiláncok, ahol megadják előre, hogy mennyi a bruttó bér abban az állásban, ahová a jelentkezőket várják – idézte fel Kajtánné Kéri Ágnes, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál (SKIK) működő Humán Erőforrás Szakmai Klub elnöke. – Ez nagyon csábító, mert mondjuk egy gyárban, ahol általában három műszakban dolgoznak, egyáltalán nem biztos, hogy bruttó 300 ezer forintos fizetést tudnak ajánlani a dolgozóknak. A munkáltatói gyakorlat az, hogy alku tárgya ma már a munkabér, tette hozzá a szakmai klub elnöke. Az alku miatt hátrányban vannak azok, akik már régi alkalmazottak. A szakmunkások között előfordulhat, hogy magasabb bérrel vesznek fel új embereket, mint akik már régóta ott dolgoznak.

– Úgy gondolom, hogy a munkabért csak bizonyos esetekben érdemes közölni, mert egy szakmunkást a próbaidő után lehet motiválni emeléssel, és magasabb bérrel foglalkoztatni, mert a bevonzáson kívül lényeges a munkaerő megtartása is – hangsúlyozta Kajtánné Kéri Ágnes.

A bér nem minden

Más szempontok is vezetik azt a munkaadót, aki előre közli a munkabért a hirdetésben, ezzel ugyanis kizárja azt a réteget, amelynek ez nem megfelelő. Ez inkább a szellemi munkakörökre jellemző. Azonban ma már nemcsak a munkabérrel lehet csábítani a munkavállalót, hanem juttatásokkal, komfortos környezettel, a kollégák, a vezetők hozzáállásával, a munkakörülményekkel. Fontos szempont, hogy kell-e túl­órázni, mert a fiatal munkavállalói réteg meg akarja találni az egyensúlyt a magán­élete és a munkája között, és nem mond le a szórakozásról a munka kedvéért. Szellemi munkakörökben egyre divatosabb a rugalmas munkaidő és az otthon végzett munka is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában